Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu - Piekniejsze.pl

Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z czym można spożywać tę pastę z ciecierzycy? Przedstawiamy przepisy!
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu
Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu, fot. pixabay.com

Dzisiaj, czyli 13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Głównie święto obchodzą weganie i wegetarianie, które uwielbiają tą pastę z przetartej ciecierzycy lub innej rośliny strączkowej. Dzień ten został ustanowiony, aby popularyzować produkt wśród osób mięsożernych, gdyż jest on bardzo zdrowy i zawiera mnóstwo składników odżywczych. Dziś przedstawimy dania z dodatkiem hummusu, które można przygotować z łatwością w domu.

Zobacz też:

Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

#1 Makaron z sosem z hummusu

Składniki:

  • 200 g hummusu (klasyczny lub z suszonych pomidorów),
  • 160 g makaronu (penne lub spaghetti),
  • 100 ml wody z gotowania makaronu,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 15ml soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

W garnki ugotuj makaron. Zostaw 100 ml wody z gotowania. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oliwie z oliwek. Dodaj do całości suszone pomidory, a po chwili hummus. Poczekaj, aż całość nabierze kremowej konsystencji. Dolej wodę z gotowania makaronu oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Danie gotowe!

Zobacz też:

Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem

Makaron z sosem z hummusu
Makaron z sosem z hummusu, fot. pixabay.com

#2 Tortilla z hummusem

Składniki:

  • 2 tortille,
  • 4 łyżki hummusu,
  • cukinia,
  • suszone oregano,
  • pomidor,
  • garść roszponki lub sałaty,
  • sól i pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na cienkie paski i podsmażamy je na oliwię z oliwek. Doprawiamy je pieprzem oraz solą. W międzyczasie kroimy na kostkę pomidora. Tortillę smarujemy hummusem. Na to wykładamy roszponkę lub sałatę. Na wierzch dajemy podsmażoną cukinię oraz pokrojonego pomidora. Doprawiamy suszonym oregano. Całość zawijamy w dowolny sposób i podpiekamy na patelni. Gotowe!

Zobacz też:

Rurki z kremem. Prosty i szybki przepis na ,,te dni”

Tortilla z hummusem
Tortilla z hummusem, fot. pixabay.com

#3 Pieczone bataty z hummusem

Składniki:

  • garść kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g batatów
  • po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 300 g hummusu

Przygotowanie:

Bataty myjemy i kroimy na cienkie łódeczki. Należy doprawić je solą, pieprzem, kolemdrą, kminem i papryką. Następnie polewamy je oliwą z oliwek i umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy bataty do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30-35 minut. W między czasie miksujemy kolendrę z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, 2 ząbkami czosnku i hummusem. Gotowe frytki z batatów należy moczyć w hummusowym sosie.

Zobacz też:

Awokado, jakie ma właściwości? Prosty przepis na guacamole

pieczone bataty z hummusem
Pieczone bataty z hummusem, fot. pixabay.com