Przepis na zupę krem z białych szparagów
Rozpoczął się sezon na szparagi zielone oraz biały. To idealny moment, aby rozpocząć przygotowywanie potraw na ich bazie. Z tej okazji przedstawiamy przepis na zupę krem z białych szparagów.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych szparagów
Składniki:
- 500 g białych szparagów,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- Opcjonalnie: posiekany koperek, grzanki do podania.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku, zaczynając od szparagów, usuwamy dolne, zdrewniałe części łodyg i je wyrzucamy. Pozostałe szparagi kroimy na małe kawałki, a następnie odkładamy wierzchołki na później.
Zobacz też:
W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez wierzchołków) do garnka i smażymy przez około 5 minut.
Zobacz też:
Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!
Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż szparagi będą miękkie. W tym czasie, w małym garnku gotujemy odłożone wcześniej wierzchołki szparagów na parze. Będą one służyły jako dekoracja.
Zobacz też:
Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy
Gdy szparagi są już miękkie, miksujemy zupę na gładko za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy dodać trochę więcej bulionu lub wody.
Zobacz też:
Przepis na faszerowaną paprykę
Podgrzewamy zupę jeszcze przez kilka minut, ale nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy zupę z dodatkiem ugotowanych na parze wierzchołków szparagów, posypujemy koprem i podajemy z grzankami. Smacznego!