Przepis na zupę krem z białych szparagów - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Sezon na szparagi trwa już na dobre! Z tej okazji przedstawiamy przepis na zupę krem z białych szparagów. Sprawdź jak go wykonać!
Przepis na zupę krem z białych szparagów
Przepis na zupę krem z białych szparagów, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Rozpoczął się sezon na szparagi zielone oraz biały. To idealny moment, aby rozpocząć przygotowywanie potraw na ich bazie. Z tej okazji przedstawiamy przepis na zupę krem z białych szparagów.

Zobacz też:

Przepis na babeczki z owocami

Przepis na zupę krem z białych szparagów

Składniki:

  • 500 g białych szparagów,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • Opcjonalnie: posiekany koperek, grzanki do podania.

Zobacz też:

Przepis na jagodzianki

Przygotowanie:

Na samym początku, zaczynając od szparagów, usuwamy dolne, zdrewniałe części łodyg i je wyrzucamy. Pozostałe szparagi kroimy na małe kawałki, a następnie odkładamy wierzchołki na później.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę nicejską

W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy do momentu, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (bez wierzchołków) do garnka i smażymy przez około 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!

Dodajemy bulion warzywny i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, aż szparagi będą miękkie. W tym czasie, w małym garnku gotujemy odłożone wcześniej wierzchołki szparagów na parze. Będą one służyły jako dekoracja.

Zobacz też:

Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy

Gdy szparagi są już miękkie, miksujemy zupę na gładko za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy dodać trochę więcej bulionu lub wody.

Zobacz też:

Przepis na faszerowaną paprykę

Podgrzewamy zupę jeszcze przez kilka minut, ale nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy zupę z dodatkiem ugotowanych na parze wierzchołków szparagów, posypujemy koprem i podajemy z grzankami. Smacznego!