Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami - Piekniejsze.pl

Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami

Przepis na orzeźwiający chłodnik.

Mimo chwilowego ochłodzenia, za kilka dni w Polsce ponownie zawitają upały. To czas, kiedy warto spożywać pożywne, ale również orzeźwiające potrawy! Jeśli ze względu na wysoką temperaturę nie masz ochoty na ciepłe zupy, przygotuj chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami!

Zobacz też: Orzeźwiająca sałatka z mango, rukolą, awokado i orzechami. Idealna na wysokie temperatury

Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 1 ogórek świeży
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 litr maślanki lub kefiru (można użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany)
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • Sok z połowy cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka na twardo

Przygotowanie

Umyj buraki i ugotuj je w mundurkach. Ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Umyj ogórka, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.

W misce wymieszaj buraki, ogórka i rzodkiewki. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Wlej maślankę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo oraz świeżym koperkiem. 

Smacznego!

Zobacz też: Orzeźwiająco i słodko. Malinowy sorbet z białą czekoladą!