Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami

Mimo chwilowego ochłodzenia, za kilka dni w Polsce ponownie zawitają upały. To czas, kiedy warto spożywać pożywne, ale również orzeźwiające potrawy! Jeśli ze względu na wysoką temperaturę nie masz ochoty na ciepłe zupy, przygotuj chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami!
Zobacz też: Orzeźwiająca sałatka z mango, rukolą, awokado i orzechami. Idealna na wysokie temperatury
Chłodnik z buraków z rzodkiewką i ogórkami
Składniki
- 4 średnie buraki
- 1 ogórek świeży
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 litr maślanki lub kefiru (można użyć jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany)
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek koperku
- Pęczek szczypiorku
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka na twardo
Przygotowanie
Umyj buraki i ugotuj je w mundurkach. Ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Umyj ogórka, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
W misce wymieszaj buraki, ogórka i rzodkiewki. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Wlej maślankę, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!
Zobacz też: Orzeźwiająco i słodko. Malinowy sorbet z białą czekoladą!