Risotto z dynią - przepis - Piekniejsze.pl

Risotto z dynią – przepis

Risotto z dynią to idealna potrawa na jesienne dni. Danie jest aromatyczne i delikatne. Jak je przygotować? Przedstawiamy przepis.
Risotto z dynią - przepis
Risotto z dynią – przepis, fot. pixabay.com

Risotto z dynią jest bardzo łatwą potrawą w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w jesiennym okresie. Jest to danie aromatyczne, delikatne i pełne smaku. Jak przygotować je samodzielne w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na owsiankę. Zdrowe i pyszne śniadanie

Przepis na risotto z dynią

Składniki:

  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • oliwa,
  • 500 g dyni piżmowej,
  • 1/2 szklanki ryżu do risotto,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 litr bulionu,
  • spora szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Zobacz też:

Przepis na faszerowane papryki

Przygotowanie:

Na samym początku dokładnie siekamy cebulkę, a czosnek kroimy na plasterki. Następnie przygotowujemy dynię, którą dokładnie obieramy i wyjmujemy z niej pestki. Kroimy ją w kosteczkę.

Za pomocą kostki rosołowej przygotowujemy bulion, który podczas robienia dania powinien być ciepły. Kolejnym krokiem jest przygotowanie patelni, którą rozgrzewamy z oliwą. Na niej przez około minutę podsmażamy cebulę oraz czosnek.

Zobacz też:

Przepis na rozgrzewający napar jesienny

Do patelni wrzucamy dynię, którą smażymy kolejne 3 minuty. Wsypujemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Do ryżu wlewamy białe wytrawne wino. Moc kuchenki zwiększamy, tak aby alkohol wyparował. Następnie po małych ilościach wlewamy bulion. Powinno trwać to około 20 minut. Ryż dojdzie w bulionie.

Na sam koniec risotto doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe!