Risotto z dynią – przepis
Risotto z dynią jest bardzo łatwą potrawą w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się w jesiennym okresie. Jest to danie aromatyczne, delikatne i pełne smaku. Jak przygotować je samodzielne w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na owsiankę. Zdrowe i pyszne śniadanie
Przepis na risotto z dynią
Składniki:
- 1/2 cebuli,
- 1/2 ząbka czosnku,
- oliwa,
- 500 g dyni piżmowej,
- 1/2 szklanki ryżu do risotto,
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 litr bulionu,
- spora szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- czarny pieprz.
Zobacz też:
Przepis na faszerowane papryki
Przygotowanie:
Na samym początku dokładnie siekamy cebulkę, a czosnek kroimy na plasterki. Następnie przygotowujemy dynię, którą dokładnie obieramy i wyjmujemy z niej pestki. Kroimy ją w kosteczkę.
Za pomocą kostki rosołowej przygotowujemy bulion, który podczas robienia dania powinien być ciepły. Kolejnym krokiem jest przygotowanie patelni, którą rozgrzewamy z oliwą. Na niej przez około minutę podsmażamy cebulę oraz czosnek.
Zobacz też:
Przepis na rozgrzewający napar jesienny
Do patelni wrzucamy dynię, którą smażymy kolejne 3 minuty. Wsypujemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Do ryżu wlewamy białe wytrawne wino. Moc kuchenki zwiększamy, tak aby alkohol wyparował. Następnie po małych ilościach wlewamy bulion. Powinno trwać to około 20 minut. Ryż dojdzie w bulionie.
Na sam koniec risotto doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe!