Przepis na sałatkę nicejską
Jeśli czujesz, że miska gorącej zupy na obiad to nie najlepszy pomysł, na ratunek przychodzi sałatka nicejska!
Sałatki to świetny sposób na zdrowy posiłek. Skutecznie zastąpią kanapki na śniadanie, są również świetną alternatywą dla przekąsek na grilla lub po prostu zdrowszą wersją tradycyjnego obiadu!
Jak przygotować sałatkę nicejską?
Składniki
- sałata lodowa lub rzymska
- tuńczyk
- oliwki
- parę filetów anchois,
- 2 pomidory
- fasolka szparagowa
- 3 jajka
- oliwa
- musztarda
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Porwij sałatę na mniejsze kawałki, do miski z sałatą dodaj tuńczyka, kilka sztuk oliwek, filety anchois, pokrojone pomidory, 200 g zblanszowanej fasolki szparagowej oraz ugotowane jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki.
Następnie przygotuj sos: 4 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny. Tak przygotowanym sosem polej zawartość miski.
Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Zobacz też: Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy