Przepis na faszerowaną paprykę - Piekniejsze.pl

Przepis na faszerowaną paprykę

Faszerowane papryki to idealne danie obiad, który jest szybki i prosty w przygotowaniu. Jak je wykonać? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na faszerowaną paprykę
Przepis na faszerowaną paprykę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Faszerowane papryki to danie idealne na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Jak je wykonać samodzielnie, aby swym smakiem zachwyciły wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis na faszerowane papryki.

Zobacz też:

Przepis na biszkopt z galaretką i owocami

Przepis na faszerowaną paprykę

Składniki:

  • 6 średnich papryk,
  • 500g mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe lub mieszane),
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 400g krojonych pomidorów z puszki (opcjonalnie),
  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • 100g startego sera (opcjonalnie, np. mozzarella, gouda).

Zobacz też:

Przepis na ramen

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy papryki: odcinamy górę papryk, usuwamy gniazda nasienne i błonki. Myjemy je dokładnie i suszymy. Zaczynamy przygotowywać farsz. W misce mieszamy mielone mięso, ugotowany ryż, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy składniki.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik, jak u babci

Napełniamy papryki farszem, nie napełniając ich do pełna, gdyż farsz może nieco się rozszerzyć podczas pieczenia. W dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy łyżkę oleju. Układamy napełnione papryki w naczyniu.

Zobacz też:

Przepis na domowe gnocchi z pesto

Jeśli używamy krojonych pomidorów, dodajemy je do naczynia wokół papryk. Następnie wlewamy bulion, tak aby osiągnął wysokość około 2 cm na dnie naczynia. Pomidory i bulion pomogą utrzymać wilgotność podczas pieczenia.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez około 45 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy przez kolejne 15 minut, aby papryka zmiękła i farsz się przypiekł. Jeśli używamy sera, posypujemy nim papryki na 5 minut przed końcem pieczenia.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Wyjmujemy faszerowaną paprykę z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia na kilka minut przed podaniem.

Na czasie

Brak danych.