Przepis na jagodzianki - Piekniejsze.pl

Przepis na jagodzianki

Jagodzianki to idealny pomysł na pyszny deser. Jak je przygotować, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź!
Przepis na jagodzianki
Przepis na jagodzianki, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jagodzianki to przepyszny deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Jak je wykonać w szybki i prosty sposób, aby swym smakiem podbiły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na jagodzianki!

Zobacz też:

Przepis na sałatkę nicejską

Przepis na jagodzianki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 2 żółtka,
  • 70 g masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 500 g świeżych jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki cukru puder.

Zobacz też:

Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!

Przygotowanie:

Na samym początku podgrzewamy mleko w garnku, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, a następnie mieszamy i pozostawiamy na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem ze szparagów

W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier i sól. Dodajemy żółtka, masło i aktywowane drożdże. Mieszamy całość razem, a następnie wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną konsystencję.

Zobacz też:

Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki

Przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Zobacz też:

Cynamon – jak działa na włosy? Przepis na maseczkę cynamonową do włosów

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na około 12 równych części. Rozwałkowujemy każdą część na okrąg o średnicy około 10 cm. Na środku każdego okręgu umieszczamy porcję nadzienia z jagodami, a następnie zaginamy brzegi ciasta do środka, formując bułkę.

Zobacz też:

Przepis na marcepan

Umieszczamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy bułki na około 15 minut, aby trochę podrosły. W międzyczasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem smarujemy bułki białkiem i posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złote.

Wyjmujemy jagodzianki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!