Przepis na dżem morelowy
Zarówno świeże, jak i suszone morele zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Na szczęście obecnie trwa na nie sezon, a my przychodzimy z inspiracjami na ich wykorzystanie w swoim codziennym menu!
Zobacz też: Morele w syropie
Morele zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Są to:
- beta-karoteny,
- flawonoidy,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- potas,
- błonnik.
Na co więc czekasz? Przygotuj z nami swój pierwszy dżem morelowy! Jest idealny na naleśniki, kanapki oraz gofry!
Dżem morelowy
Składniki
- świeże morele – 1 kg
- cukier – 250 g
- sok z cytryny – 1 szt
Przygotowanie
Umyj morele i przetnij na pół. Wyjmij pestki. Umieść morele w garnku i wyciśnij do nich sok z cytryny. Posyp cukrem i wymieszaj.
Ustaw średnią moc palnika. Po zagotowaniu się składników, zmniejsz moc palnika, tak by zawartość lekko bulgotała. Często mieszaj.
Podgrzewaj dżem przez dwie godziny. Do wyparzonych i suchych słoików przełóż dżem i zakręć. Umieść słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Pasteryzuj 40 minut.
Zobacz też: Raj dla podniebienia. Sałatka z morelą i burratą!