Przepis na dżem morelowy - Piekniejsze.pl

Przepis na dżem morelowy

Sezon na morele w pełni! Sprawdź przepis na dżem morelowy.

Zarówno świeże, jak i suszone morele zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Na szczęście obecnie trwa na nie sezon, a my przychodzimy z inspiracjami na ich wykorzystanie w swoim codziennym menu!

Zobacz też: Morele w syropie

Morele zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin. Są to:

  • beta-karoteny,
  • flawonoidy,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • potas,
  • błonnik.

Na co więc czekasz? Przygotuj z nami swój pierwszy dżem morelowy! Jest idealny na naleśniki, kanapki oraz gofry! 

Dżem morelowy

Składniki

  • świeże morele – 1 kg
  • cukier – 250 g
  • sok z cytryny – 1 szt

Przygotowanie

Umyj morele i przetnij na pół. Wyjmij pestki. Umieść morele w garnku i wyciśnij do nich sok z cytryny. Posyp cukrem i wymieszaj.

Ustaw średnią moc palnika. Po zagotowaniu się składników, zmniejsz moc palnika, tak by zawartość lekko bulgotała. Często mieszaj.

Podgrzewaj dżem przez dwie godziny. Do wyparzonych i suchych słoików przełóż dżem i zakręć. Umieść słoiki w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Pasteryzuj 40 minut.

Zobacz też: Raj dla podniebienia. Sałatka z morelą i burratą!