Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!
Rozpoczął się sezon na szparagi. To idealny moment, aby rozpocząć przemycanie szparag w różnych potrawach. Jak przygotować gotowane zielone szparagi z patelni? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z brokułów
Przepis na gotowane zielone szparagi z patelni!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/4 kostki masła.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem ze szparagów
Przygotowanie:
Na samym początku na patelnię wylewamy litr wody. Następnie doprowadzamy ją do zagotowania. Oczywiście wodę solimy i dodajemy odrobinę cukru. Do wrzącej wody wkładamy szparagi. Gotujemy je tak przez 2 minuty. Po tym czasie na jedna szparagę układamy pozostałe, aby ich główki nie były zanurzone w wodzie.
Zobacz też:
Gotujemy kolejne 6-8 minut. Po tym czasie wyciągamy szparagi z wody. Na tej samej patelni (z której wylaliśmy szparagi) roztapiamy 1/4 kostki masła. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Pomysł na słodycze bez cukru! Przepis na energetyczne kulki
Do tego wkładamy szparagi, aby zostały dokładnie pokryte zasmażką z bułki tartej. Tak przygotowane danie można już śmiało jeść. Smacznego!