Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny - Piekniejsze.pl

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto przygotowywane podczas Wielkanocy. Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny, fot. facebook.com/deliciousplace.pl [zdjęcie poglądowe]

Już niedługo rozpoczniemy Święta Wielkanocne 2023. Z tej okazji warto przygotować tradycyjny mazurek wielkanocny, który urzeknie wiele podniebień. Jak go wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na wielkanocny żurek

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 1 szklanka masy makowej,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka miodu.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przygotowanie:

Na samym początku w misce mieszamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Dodajemy żółtko, ekstrakt z wanilii i mleko i zagniatamy ponownie. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.

Zobacz też:

Przepis na beziki

W międzyczasie przygotowujemy masę makową: w garnku rozgrzewamy miód i cukier puder. Dodajemy masę makową, rodzynki i posiekane orzechy. Mieszamy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż masa stanie się gęsta. Odstawiamy na bok i pozwalamy ostygnąć.

Zobacz też:

Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm. Przekładamy ciasto na formę do pieczenia (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Zobacz też:

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Wycinamy na wierzchu ciasta kilka pasków, aby utworzyć kratkę. Na wierzchu ciasta rozprowadzamy masę makową. Pieczemy mazurek w piekarniku przez około 25-30 minut, aż będzie lekko zrumieniony. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy mazurek cukrem pudrem przed podaniem.