Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką - Piekniejsze.pl

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką to idealnie szybki i prosty w wykonaniu deser. Sprawdź nasz najlepszy przepis na owoce pod kruszonką!
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jeśli nie masz pomysłu na szybki i prosty w wykonaniu deser, to wykonaj owoce zapiekane pod kruszonką. Ich smak podbije wiele podniebień! Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na pyszne owoce zapiekane pod kruszonką.

Zobacz też:

Przepis na bułeczki ziołowe

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Składniki:

  • 5-6 szklanek owoców (pokrojonych, jeśli są duże, np. jabłka, gruszki, śliwki, maliny, borówki),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Zobacz też:

Przepis na wiosenną zupę

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce dokładnie mieszamy owoce z cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie rozkładamy je równomiernie na dnie żaroodpornej formy.

W kolejnej misce przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy mąkę, brązowy cukier, cynamon i sól. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i łączymy składniki, rozcierając masło palcami, aż uzyskamy konsystencję grubej kruszonki.

Rozsypujemy kruszonkę równomiernie na owocach w formie. Piecz owoce pod kruszonką w piekarniku przez 35-45 minut, aż kruszonka będzie złocista i chrupiąca, a owoce będą miękkie. Wyjmujemy deser z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć przez kilka minut przed podaniem.

Gotowe, smacznego!