Przepis na wielkanocny żurek - Piekniejsze.pl

Przepis na wielkanocny żurek

Wielkanoc 2023 zbliża się wielkimi krokami. To idealna okazja, aby przyrządzić żurek, jak u babci. Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na wielkanocny żurek
Przepis na wielkanocny żurek, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Wielkanoc 2023 zbliża się wielkimi krokami. To idealna okazja do przygotowania przepysznego żurku wielkanocnego, którego smak będzie przypominał dzieciństwo u babci. Przedstawiamy najlepszy przepis na żurek.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przepis na wielkanocny żurek

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy białej lub wędzonej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 2 litry wody,
  • 2-3 łyżki suszonej kruszonki z chleba żytniego lub razowego,
  • 1-2 jajka na twardo,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 szklanki zakwasu żurowego.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę tajską

Przygotowanie:

Na samym początku w dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wyjmujemy kiełbasę z garnka i kroimy ją w plastry. Odstawiamy na bok.

Zobacz też:

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Do wywaru z kiełbasy dodajemy ziemniaki, cebulę, czosnek, majeranek, sól, pieprz i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło lub rozgrzewamy olej.

Zobacz też:

Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką

Dodajemy mąkę i mieszaj, aż powstanie ciemna zasmażka. Dodajemy ją do zupy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, suszoną kruszonkę i zakwas żurowy. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na kotlet de volaille

Podajemy na gorąco, z dodatkiem jajka na twardo i świeżej zieleni (np. natka pietruszki lub koper).