Jak przygotować słynną Matcha Latte?

Słyszałaś o Matcha Latte, jednak zastanawiasz się, jak smakuje i dlaczego cieszy się ostatnio tak ogromną popularnością? Napój ten oprócz wyjątkowego smaku posiada także kilka właściwości zdrowotnych. Zawiera katechiny, w tym EGCG, które mają silne właściwości przeciwutleniające.
Zawiera także kofeinę, która daje delikatne i długotrwałe pobudzenie, bez nagłych spadków energii. Dodatkowo poprawia koncentrację oraz zmniejsza stres, dzięki aminokwasom w niej zawartych.
Jeśli chciałabyś spróbować przygotować własną Matcha Latte, wypróbuj poniższy przepis!
Zobacz też: Pomysły na rozgrzewające i zdrowe napoje
Przepis na Matcha Latte
Składniki
- Matcha (Japońska zielona herbata w proszku) – 1 lub 2 łyżeczki
- Woda o temperaturze 70-80 °C. – około 60 ml
- Mleko (krowie lub roślinne, np. migdałowe, sojowe, owsiane) – 200 ml
- Opcjonalnie: cukier lub miód
Przygotowanie
Co potrzebujesz
- Chawan – Miska do herbaty (opcjonalnie, można użyć innej miski).
- Chasen – Bambusowa trzepaczka (można zastąpić małą trzepaczką lub elektrycznym spieniaczem do mleka).
- Chashaku- Bambusowa łyżeczka (opcjonalnie, można użyć zwykłej łyżeczki).
- Sitko – Drobne sitko do przesiania matchy.
- Kubek
Przesiej 1-2 łyżeczki matchy przez drobne sitko do miski, aby pozbyć się grudek. Dodaj około 60 ml gorącej wody.
Używając chasenu, energicznie mieszaj matchę z wodą, wykonując ruchy w kształcie litery “M” lub “W”. Kontynuuj ubijanie przez około 15-20 sekund do powstania pianki.
Podgrzej mleko do temperatury około 60-70°C (nie doprowadzaj do wrzenia). Spień podgrzane mleko.
Wlej ubitą matcha do kubka. Delikatnie wlej spienione mleko do kubka z matchą.
Na zdrowie!
Zobacz też: Nietuzinkowy bezalkoholowy drink! Poznaj przepis na “Kwiatową fantazję”