Prosty przepis na francuski deser crème brûlée - Piekniejsze.pl

Prosty przepis na francuski deser crème brûlée

Przepis na domowy crème brûlée.

Chcesz przygotować w domu swój pierwszy crème brûlée? Nic prostszego! Przeprowadzimy cię krok po kroku w przygotowaniu tego wykwintnego, francuskiego deseru!

Zobacz też: Deser Monte z malinami

Domowy crème brûlée

Składniki

  • żółtka jajek – 6 szt
  • cukier – 150 g
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • śmietanka kremówka ( min. 36% tłuszczu) – 500 ml
  • cukier do posypania – 4 łyżki 

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 150°C. Do miski wlej żółtka. Dodaj 150 g cukru i ekstrakt z wanilii. Ubijaj składniki mikserem lub ręcznie, aż masa stanie się gładka. 

W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę na niewielkim ogniu, aż się zagotuje. Stopniowo dolewaj śmietanę do miski z masą, cały czas mieszając.

Odcedź masę przez sitko z drobnymi oczkami, w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Przygotowaną masę wlej do specjalnych foremek na crème brûlée. Foremki przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej gorącą wodę do większego naczynia tak, aby sięgała połowy wysokości foremek.

Piecz deser przez około 30 minut, aż brzegi się zetną, a środek pozostanie lekko drżący.

Wyjmij crème brûlée i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż je do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężały. 

Przed podaniem posyp cukrem i użyj palnika do jego karmelizacji. 

Smacznego!

Zobacz też: Keto Deser z Mascarpone