Prosty przepis na francuski deser crème brûlée
Chcesz przygotować w domu swój pierwszy crème brûlée? Nic prostszego! Przeprowadzimy cię krok po kroku w przygotowaniu tego wykwintnego, francuskiego deseru!
Zobacz też: Deser Monte z malinami
Domowy crème brûlée
Składniki
- żółtka jajek – 6 szt
- cukier – 150 g
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- śmietanka kremówka ( min. 36% tłuszczu) – 500 ml
- cukier do posypania – 4 łyżki
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 150°C. Do miski wlej żółtka. Dodaj 150 g cukru i ekstrakt z wanilii. Ubijaj składniki mikserem lub ręcznie, aż masa stanie się gładka.
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę na niewielkim ogniu, aż się zagotuje. Stopniowo dolewaj śmietanę do miski z masą, cały czas mieszając.
Odcedź masę przez sitko z drobnymi oczkami, w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Przygotowaną masę wlej do specjalnych foremek na crème brûlée. Foremki przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej gorącą wodę do większego naczynia tak, aby sięgała połowy wysokości foremek.
Piecz deser przez około 30 minut, aż brzegi się zetną, a środek pozostanie lekko drżący.
Wyjmij crème brûlée i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż je do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężały.
Przed podaniem posyp cukrem i użyj palnika do jego karmelizacji.
Smacznego!
Zobacz też: Keto Deser z Mascarpone