Morele w syropie
Przepis na morelową przekąskę!
Morele w syropie to pomysł na pyszną przekąskę oraz dodatek do wielu deserów! Świeże morele zanurzone w słodkim syropie z pewnością posmakują wszystkim domownikom.
Zobacz też: Raj dla podniebienia. Sałatka z morelą i burratą!
Morele w syropie
Składniki
- morele – 1 kg
- woda – 500 ml
- cukier 200 g
- miód – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Zagotuj w garnku wodę z cukrem, wanilią i miodem. Wymieszaj składniki i poczekaj, aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.
Wymyj morele, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż morele do wyparzonych słoików, zalej gorącym syropem i zamkni.
Pasteryzuj około 10 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Morele – właściwości zdrowotne