Morele w syropie - Piekniejsze.pl

Morele w syropie

Przepis na morelową przekąskę!

Morele w syropie to pomysł na pyszną przekąskę oraz dodatek do wielu deserów! Świeże morele zanurzone w słodkim syropie z pewnością posmakują wszystkim domownikom.

Zobacz też: Raj dla podniebienia. Sałatka z morelą i burratą!

Morele w syropie

Składniki

  • morele – 1 kg
  • woda – 500 ml
  • cukier 200 g
  • miód – 1 łyżka 
  • cukier waniliowy – 1 łyżka

Przygotowanie

Zagotuj w garnku wodę z cukrem, wanilią i miodem. Wymieszaj składniki i poczekaj, aż się rozpuszczą. Zdejmij z ognia.

Wymyj morele, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż morele do wyparzonych słoików, zalej gorącym syropem i zamkni. 

Pasteryzuj około 10 minut.

Smacznego!

Zobacz też: Morele – właściwości zdrowotne

Na czasie

Brak danych.