Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną
![Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną](https://piekniejsze.pl/wp-content/uploads/sites/43/2023/03/salmon-518032__480-edited.jpg)
Pieczony łosoś to potrawa szybka i prosta w przygotowaniu. Pieczonego łososia można podać z różnymi dodatkami, takimi jak: pieczone warzywa, ryż, kasza, ziemniaki, sałatka, czy nawet makaron. Sprawdź nasz najlepszy przepis na potrawę!
Zobacz też:
Przepis na krewetki w sosie czosnkowym
Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną
Składniki:
- 4 filety łososia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- plastry cytryny i gałązki świeżych ziół do dekoracji.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samy początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz, aby uzyskać marynatę.
Zobacz też:
Przepis na zapiekankę warzywną
Układamy filety łososia na przygotowanej blaszce do pieczenia, skórą do dołu. Rozprowadzamy marynatę równomiernie na wierzchu każdego fileta, dbając o to, aby dobrze pokryć całą powierzchnię.
Zobacz też:
Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!
Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy łososia przez 12-15 minut, aż będzie w pełni ugotowany, ale nadal soczysty. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetów. Wyjmujemy łososia z piekarnika i pozostawiamy na 2-3 minuty przed podaniem.
Zobacz też:
Przepis na wiosenną maseczkę nawilżająco-odżywczą do twarzy
Przekładamy pieczone filety na talerze, dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami świeżych ziół (jeśli używamy) i podajemy. Gotowe! Smacznego.