Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną - Piekniejsze.pl

Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną to idealne danie na obiad. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną
Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pieczony łosoś to potrawa szybka i prosta w przygotowaniu. Pieczonego łososia można podać z różnymi dodatkami, takimi jak: pieczone warzywa, ryż, kasza, ziemniaki, sałatka, czy nawet makaron. Sprawdź nasz najlepszy przepis na potrawę!

Zobacz też:

Przepis na krewetki w sosie czosnkowym

Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną

Składniki:

  • 4 filety łososia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • plastry cytryny i gałązki świeżych ziół do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na beziki

Przygotowanie:

Na samy początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz, aby uzyskać marynatę.

Zobacz też:

Przepis na zapiekankę warzywną

Układamy filety łososia na przygotowanej blaszce do pieczenia, skórą do dołu. Rozprowadzamy marynatę równomiernie na wierzchu każdego fileta, dbając o to, aby dobrze pokryć całą powierzchnię.

Zobacz też:

Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!

Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy łososia przez 12-15 minut, aż będzie w pełni ugotowany, ale nadal soczysty. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości filetów. Wyjmujemy łososia z piekarnika i pozostawiamy na 2-3 minuty przed podaniem.

Zobacz też:

Przepis na wiosenną maseczkę nawilżająco-odżywczą do twarzy

Przekładamy pieczone filety na talerze, dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami świeżych ziół (jeśli używamy) i podajemy. Gotowe! Smacznego.

Na czasie

Brak danych.