Przepis na spaghetti - Piekniejsze.pl

Przepis na spaghetti

Dzisiaj, 4 stycznia obchodzimy Dzień Spaghetti. Z tej okazji przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie pysznej potrawy!
Przepis na spaghetti
Przepis na spaghetti, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 4 stycznia obchodzimy Dzień Spaghetti. Z tej okazji przedstawiamy przepis na pyszne włoskie danie, czyli spaghetti bolognese. Sprawdź najlepszy przepis i dowiedz się, jak wykonać potrawę samodzielnie w domu.

Zobacz też:

Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami

Przepis na spaghetti

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 1 szklanka gorącego bulionu,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 puszka obranych pomidorów,
  • makaron spaghetti,
  • tarty parmezan.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę Gyros

Przygotowanie:

Na samym początku siekamy drobno cebulę i podsmażamy ją na oliwie. Seler również siekamy i dodajemy do cebuli. Na sam koniec ścieramy marchewkę i podsmażamy ją z cebulą oraz selerem. Gdy warzywa będą posiekane, przekładamy je do garnka.

Zobacz też:

Sylwester 2022. Przepisy na proste drinki

Kolejnym krokiem jest podsmażenie mięsa, również na oliwie. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do garnka z warzywami. Do niego wlewamy wino i gotujemy około 5 minut, w międzyczasie mieszając zawartość garnka.

Zobacz też:

Przepisy na rozgrzewające zimowe herbaty

Po czasie dolewamy również bulion oraz koncentrat pomidorowy, całość ponownie mieszając. Po chwili dodajemy puszkę obranych pomidorów i doprawiamy sos solą oraz pieprzem. Całość ponownie mieszamy, starając się rozgnieść lekko dorzucone pomidory.

Zobacz też:

Przepis na pieczarki w serowym cieście

Garnek przykrywamy i gotujemy sos kolejne 2 godziny na bardzo małym ogniu. Powinniśmy co jakiś czas go przemieszać. Pod koniec dochodzenia sosu, gotujemy makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wykładamy porcję makaronu i polewamy go sosem bolognese. Wierzch posypujemy parmezanem. Gotowe!