Przepis na sałatkę Gyros - Piekniejsze.pl

Przepis na sałatkę Gyros

Sałatka Gyros to idealny dodatek do wielu dań, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdź, jak ją wykonać.
Przepis na sałatkę Gyros
Przepis na sałatkę Gyros, fot. facebook.com/aniagotuje

Sałatka Gyros to idealny dodatek do wielu dań. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a jej smak potrafi zaskoczyć wiele podniebień. Przedstawiam najlepszy przepis na sałatkę Gyros, którą wykonacie samodzielnie w domu.

Zobacz też:

Przepis na pieczarki w serowym cieście

Przepis na sałatkę Gyros

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 30 g przyprawy gyros,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 czerwona cebula,
  • 400 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g pomidorków kotajlowych,
  • 1 sałata lodowa,
  • słoik ogórków korniszonych,
  • 1 ogórek długi,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka siekanego koperku.

Zobacz też:

Przepisy na rozgrzewające zimowe herbaty

Przygotowanie:

Na samym początku kroimy w kosteczkę piersi z kurczaka. Wkładamy je do miseczki, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy przyprawą gyros. Całość mieszamy, aby każdy kawałek kurczaka został obtoczony przyprawą gyros.

Następnie kurczaka podsmażamy na patelni. Gdy wystygnie wykładamy go na dno dużej miski. Ogórka długiego i ogórki korniszony kroimy w kosteczkę. Następnie na kurczaka wysypujemy pokrojone ogórki, a następnie odsączoną kukurydzę z puszki.

Pomidorki koktajlowe również kroimy na mniejsze części, a czerwoną cebulę cieniutko siekamy. Całość wysypujemy na kukurydzę. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy. W miseczce mieszamy majonez, z jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sos czosnkowy wylewamy na warstwę pomidorków i cebuli. Paprykę również kroimy w kosteczkę i układamy ją na sosie czosnkowym. W międzyczasie kroimy sałatę lodową w paski i układamy na warstwie papryki. Sałatka gyros jest sałatką warstwową, więc mieszamy składniki dopiero przed podaniem. Smacznego!