Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami - Piekniejsze.pl

Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami to szybki w przygotowaniu i pożywny posiłek. Jak przygotować je samodzielnie w domu?
Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami
Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Sajgonki z kurczakiem i warzywami to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, jednak urzekają swym smakiem i są bardzo pożywne. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie. Sprawdź i zrób je samodzielnie!

Zobacz też:

Przepis na sałatkę Gyros

Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego,
  • 1 ogórek długi,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/2 papryki,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • ser cheddar,
  • m2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżeczki sosu sojowego.

Zobacz też:

Przepis na pieczarki w serowym cieście

Przygotowanie:

Na samym początku kurczaka dokładnie kroimy w kosteczkę. Przekładamy go do przygotowanej przez nas miseczki. Polewamy go oliwą i posypujemy pieprzem, solą i czerwoną papryką. Następnie rozprowadzamy przyprawy ręką po kurczaku, aby każdy kawałek był nimi obtoczony.

Kurczaka smażymy na patelni około 8 minut. Na sam koniec wysypujemy na niego 2 garści startego sera cheddar i smażymy kolejną minutę, aż nie rozpuści się i obtoczy kurczaka. Teraz zaczynamy kroić warzywa.

Ogórka obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Każdą połówkę kroimy na paski. Z kolei papryki przecinamy, wyciągamy z nich środek i pestki i również kroimy w paski. Aby wykonać sos do sajgonek wystarczy w miseczce wymieszać dwie łyżki masła orzechowego z 4 łyżeczkami sosu sojowego.

Aby zwinąć sajgonki, listek papieru ryżowego namaczamy w wodzie. Układamy na nim kurczaka, ogórki oraz papryki. Zawijamy tak jak gołąbka. Czynność powtarzamy, aż nie skończą się nam składniki. Sajgonki jemy, maczając je w sosie. Gotowe, smacznego!