Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami
Sajgonki z kurczakiem i warzywami to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, jednak urzekają swym smakiem i są bardzo pożywne. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonanie. Sprawdź i zrób je samodzielnie!
Zobacz też:
Przepis na sajgonki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego,
- 1 ogórek długi,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 papryki,
- 2 piersi z kurczaka,
- ser cheddar,
- m2 łyżki masła orzechowego,
- 4 łyżeczki sosu sojowego.
Zobacz też:
Przepis na pieczarki w serowym cieście
Przygotowanie:
Na samym początku kurczaka dokładnie kroimy w kosteczkę. Przekładamy go do przygotowanej przez nas miseczki. Polewamy go oliwą i posypujemy pieprzem, solą i czerwoną papryką. Następnie rozprowadzamy przyprawy ręką po kurczaku, aby każdy kawałek był nimi obtoczony.
Kurczaka smażymy na patelni około 8 minut. Na sam koniec wysypujemy na niego 2 garści startego sera cheddar i smażymy kolejną minutę, aż nie rozpuści się i obtoczy kurczaka. Teraz zaczynamy kroić warzywa.
Ogórka obieramy ze skórki i przecinamy na pół. Każdą połówkę kroimy na paski. Z kolei papryki przecinamy, wyciągamy z nich środek i pestki i również kroimy w paski. Aby wykonać sos do sajgonek wystarczy w miseczce wymieszać dwie łyżki masła orzechowego z 4 łyżeczkami sosu sojowego.
Aby zwinąć sajgonki, listek papieru ryżowego namaczamy w wodzie. Układamy na nim kurczaka, ogórki oraz papryki. Zawijamy tak jak gołąbka. Czynność powtarzamy, aż nie skończą się nam składniki. Sajgonki jemy, maczając je w sosie. Gotowe, smacznego!