Przepis na śledzia pod pierzynką - Piekniejsze.pl

Przepis na śledzia pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką sprawdzą się świetnie podczas domówek. Jak je samodzielnie przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na śledzia pod pierzynką
Przepis na śledzia pod pierzynką, fot. facebook.com/olgagórna

Śledzie pod pierzynką urzekną wszystkich, którzy uwielbiają smak śledzi. Sa bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a ich smak może podpić wiele podniebień. Jak je przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na ciasto toffi

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 1 duża cebula,
  • 500 g ziemniaków,
  • 250 g marchewki,
  • 500 g buraków,
  • sól i pieprz,
  • 250 g majonezu,
  • koperek lub natka.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

Przygotowanie:

Na samym początku śledzie maczamy w mleku. Po chwili wyjmujemy je i dokładnie wycieramy. Następnie kroimy je w kosteczkę i wkładamy na dno większego naczynia. Cebulkę dokładnie obieramy ze skórki, a następnie siatkujemy w kosteczkę.

Zobacz też:

Przepis na domową nutellę

Cebulkę wykładamy na śledzia. Następnie marchewkę i ziemniaki obieramy ze skórki i wkładamy je do garnka. Zalewamy całość wodą i gotujemy około 45 minut, tak aby warzywa zmiękły. W oddzielnym garnku gotujemy obrane ze skórki buraczki. Po godzinie powinny być już miękkie.

Zobacz też:

Przepis na łazanki z kapustą

Na śledzie wykładamy ziemniaki, które ścieramy uprzednio na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie ścieramy marchewkę, którą również solimy i pieprzymy. Na samą górę układamy warstwę startych buraczków. Również doprawiam je solą oraz pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na ratatouille

Na buraki wykładamy nasz majonez, który oprószamy posiekanym koperkiem lub pietruszką. Następnie śledzie pod pierzynką wkładamy do lodówki. Po chwili będą gotowe do jedzenia. Smacznego!