Przepis na śledzia pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką urzekną wszystkich, którzy uwielbiają smak śledzi. Sa bardzo szybkie i proste w wykonaniu, a ich smak może podpić wiele podniebień. Jak je przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 1 duża cebula,
- 500 g ziemniaków,
- 250 g marchewki,
- 500 g buraków,
- sól i pieprz,
- 250 g majonezu,
- koperek lub natka.
Zobacz też:
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Przygotowanie:
Na samym początku śledzie maczamy w mleku. Po chwili wyjmujemy je i dokładnie wycieramy. Następnie kroimy je w kosteczkę i wkładamy na dno większego naczynia. Cebulkę dokładnie obieramy ze skórki, a następnie siatkujemy w kosteczkę.
Zobacz też:
Cebulkę wykładamy na śledzia. Następnie marchewkę i ziemniaki obieramy ze skórki i wkładamy je do garnka. Zalewamy całość wodą i gotujemy około 45 minut, tak aby warzywa zmiękły. W oddzielnym garnku gotujemy obrane ze skórki buraczki. Po godzinie powinny być już miękkie.
Zobacz też:
Na śledzie wykładamy ziemniaki, które ścieramy uprzednio na tarce o dużych oczkach. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie ścieramy marchewkę, którą również solimy i pieprzymy. Na samą górę układamy warstwę startych buraczków. Również doprawiam je solą oraz pieprzem.
Zobacz też:
Na buraki wykładamy nasz majonez, który oprószamy posiekanym koperkiem lub pietruszką. Następnie śledzie pod pierzynką wkładamy do lodówki. Po chwili będą gotowe do jedzenia. Smacznego!