Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z "kurczaka"z sosem czosnkowym - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym

Jak przygotować nuggetsy w wersji wegetariańskiej? Sprawdź przepis na malutkie kotleciki, które zasmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom.
fot. pexels.com

Nuggetsy z kurczaka to szybki i prosty przepis na obiad, który przede wszystkim uwielbiają dzieci. Klasyczna wersja to przyprawione mięso, obtoczone w zmieszanym jajku oraz bułce tartej, usmażone na głębokim oleju lub upieczone w piekarniku. Osoby, które przeszły na dietę wegetariańską, wcale nie muszą rezygnować z jedzenia tego dania. Jest wiele przepisów, na nuggetsy, które zachwycą zarówno dzieci, dorosłych jak i miłośników mięsnej wersji.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami

Nuggetsy w wegetariańskiej wersji

Składniki:

  • tofu naturalne
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka
  • bułka tarta
  • olej
  • jajko
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • mąka pszenna
  • bulion warzywny

Przygotowanie:

Tofu rozerwij na małe kawałki, tak aby przypominały klasyczne nuggetsy, a następnie zalej je bulionem warzywnym i odstaw na godzinę. W tym czasie w miseczce wymieszaj 3 łyżki mąki z dodatkiem pół łyżeczki soli, pieprzu, czosnku granulowanego, przyprawy do kurczaka, papryki wędzonej i słodkiej.

Gdy tofu nasączy się bulionem, wyjmij na ręcznik papierowy i odczekaj chwilę. Po upływie czasu, na jednym talerzu roztrzep jajko, a na drugim przygotuj bułkę tartą (może być też panko). Kawałeczki tofu obtocz klasycznie w jajku i bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym?

Sos czosnkowy

Składniki:

  • łyżka majonezu
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj śmietanę, łyżkę majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę cukru. Przygotowany sos włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły. Gdy będzie gotowy maczaj w nim wcześniej przygotowane, pyszne wegetariańskie nuggetsy!

Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem