Przepis na słodkie pierogi z jagodami
![Przepis na słodkie pierogi z jagodami](https://piekniejsze.pl/wp-content/uploads/sites/43/2023/02/cooking-2132874__480-edited.jpg)
Pierogi to tradycyjne polskie dane, które kochają obcokrajowcy. Nie trzeba zawsze robić potrawy na słono, można wykonać również jej słodką odsłonę. W jaki sposób to zrobić? Sprawdź nasz najlepszy przepis na pierogi z jagodami.
Zobacz też:
Przepis na likier z kinder czekolady
Przepis na słodkie pierogi z jagodami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 2 szklanki jagód,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy do niej jajko i olej, a następnie stopniowo wlewamy wodę, mieszając ciągle, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.
Zobacz też:
W drugiej misce mieszamy jagody z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Po leżakowaniu ciasta, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
Zobacz też:
Za pomocą łyżeczki nakładamy nadzienie na każde kółko ciasta, a następnie zlepiamy brzegi pieroga, aby zamknąć nadzienie. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie wkładamy do niej pierogi i gotujemy przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Zobacz też:
Przepis na idealny makaron cztery sery
Wyjmujemy pierogi z wody i odcedzamy na sitku. Podajemy gorące z cukrem pudrem lub śmietaną. Gotowe, smacznego!