Przepis na słodkie pierogi z jagodami - Piekniejsze.pl

Przepis na słodkie pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to pyszna słodko-kwaśna potrawa. Jak przygotować danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na słodkie pierogi z jagodami
Przepis na słodkie pierogi z jagodami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pierogi to tradycyjne polskie dane, które kochają obcokrajowcy. Nie trzeba zawsze robić potrawy na słono, można wykonać również jej słodką odsłonę. W jaki sposób to zrobić? Sprawdź nasz najlepszy przepis na pierogi z jagodami.

Zobacz też:

Przepis na likier z kinder czekolady

Przepis na słodkie pierogi z jagodami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki jagód,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej.

Zobacz też:

Przepis na chlebek bananowy

Przygotowanie:

Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy do niej jajko i olej, a następnie stopniowo wlewamy wodę, mieszając ciągle, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.

Zobacz też:

Przepis na domowe leczo

W drugiej misce mieszamy jagody z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Po leżakowaniu ciasta, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Za pomocą łyżeczki nakładamy nadzienie na każde kółko ciasta, a następnie zlepiamy brzegi pieroga, aby zamknąć nadzienie. Powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę, a następnie wkładamy do niej pierogi i gotujemy przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Zobacz też:

Przepis na idealny makaron cztery sery

Wyjmujemy pierogi z wody i odcedzamy na sitku. Podajemy gorące z cukrem pudrem lub śmietaną. Gotowe, smacznego!