Przepis na chlebek bananowy - Piekniejsze.pl

Przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to idealny smakołyk, który sprawdzi się świetnie w przypadku posiadania w domu dojrzałych bananów. Jak go wykonać?
Przepis na chlebek bananowy
Przepis na chlebek bananowy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Chlebek bananowy to idealne danie, które świetnie sprawdzi się w momencie, gdy posiadamy w domu dojrzałe banany. Jak go wykonać, aby smakiem zachwycić wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na domowe leczo

Przepis na chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Zobacz też:

Przepis na sos mango curry

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Zobacz też:

Przepis na domowego cheesburgera

W oddzielnej misce rozgniatamy banany widelcem, aż staną się one jednolitą masą. Dodajemy olej roślinny, cukier, jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy całość, również do połączenia się składników.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Mieszamy suche składniki z mokrymi i dodajemy posiekane orzechy lub kawałki czekolady, jeśli chcemy użyć dodatków. Mieszamy delikatnie do połączenia składników, ale nie możemy robić tego zbyt długo, aby ciasto nie stało się gumowate.

Zobacz też:

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Przekładamy ciasto do blaszki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 50-60 minut, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy i suchy. Upewniamy się, że chlebek jest dobrze upieczony, przebijając go patyczkiem – powinien on wyjść suchy.

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Wyjmujemy chlebek z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia przez około 10-15 minut. Następnie wyjmij chlebek z blachy i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć na kratce. Kroimy chlebek na plasterki i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kawy lub herbaty.

Na czasie

Brak danych.