Przepis na ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe to deser idealny do kawy lub herbaty. Dodatkowo jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a jego smak potrafi podbić wiele podniebień. Jak przygotować deser samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na ciasto orzechowe.
Zobacz też:
Przepis na ciasto orzechowe
Składniki:
- 1 szklanka uniwersalnej mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki masła,
- 2 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 szklanka orzechów włoskich.
Zobacz też:
Przepis na śledzia pod pierzynką
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Następnie tortownicę natłuszczamy za pomocą masła i oprószamy mąką. W średniej misce ubijamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość odkładamy na bok.
Zobacz też:
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
W dużej misce wmieszamy cukier i masło, aż będą jasne i puszyste, na około 3-5 minut. Dodajemy jajka, dobrze ubijając po każdym jednym dodaniu. Do tego dodajemy ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodajemy suche składniki do masy maślanej, na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach.
Zobacz też:
Całość mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch szpatułką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Gotowe, smacznego!