Przepis na ciasto orzechowe - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe jest łatwe i szybki w przygotowaniu. Jak przygotować deser samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na ciasto orzechowe.
Przepis na ciasto orzechowe
Przepis na ciasto orzechowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto orzechowe to deser idealny do kawy lub herbaty. Dodatkowo jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a jego smak potrafi podbić wiele podniebień. Jak przygotować deser samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis na ciasto orzechowe.

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Przepis na ciasto orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka uniwersalnej mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki masła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 szklanka orzechów włoskich.

Zobacz też:

Przepis na śledzia pod pierzynką

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Następnie tortownicę natłuszczamy za pomocą masła i oprószamy mąką. W średniej misce ubijamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość odkładamy na bok.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

W dużej misce wmieszamy cukier i masło, aż będą jasne i puszyste, na około 3-5 minut. Dodajemy jajka, dobrze ubijając po każdym jednym dodaniu. Do tego dodajemy ekstrakt z wanilii. Stopniowo dodajemy suche składniki do masy maślanej, na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach.

Zobacz też:

Przepis na ratatouille

Całość mieszamy z posiekanymi orzechami włoskimi. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch szpatułką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Gotowe, smacznego!

Na czasie

Brak danych.