Przepis na likier z kinder czekolady
Likier to idealny alkoholowy dodatek do deserów oraz napój, który możemy zaserwować swym gościom podczas świąt oraz wydarzeń. Jak przygotować likier z kinder czekolady? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na likier z kinder czekolady
Składniki:
- 150 ml mleka 3,2 %,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 8 batoników Kinder chocolate,
- 25 g cukru,
- 100 ml wódki.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku czekoladki łamiemy na kawałeczki i wrzucamy do garnuszka. Następnie słodycz zalewamy śmietanką, mlekiem oraz posypujemy cukrem. Całość podgotowujemy na wolnym ogniu, dokładnie mieszając.
Zobacz też:
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Po chwili, gdy całość utworzy gładką i jedwabną konsystencję, zostawiamy garnuszek do lekkiego ostygnięcia. Następnie, gdy nasza masa ostygnie, dolewamy do niej wódkę. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Gdy wódka połącz się z masą kinderkową przelewamy ją do szklanych butelek. Co trzy dni mieszamy całość. Po około 4 tygodniach likier się przegryzie i będzie zdatny do kosztowania. Smacznego!