Przepis na domowe leczo - Piekniejsze.pl

Przepis na domowe leczo

Leczo to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa obiadowa. Jak ją wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na domowe leczo
Przepis na domowe leczo, fot. facebook.com/plonacepatelnie

Leczo to świetny pomysł na obiad. Jest to potrawa bardzo łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Jak wykonać ją samodzielnie, aby swym smakiem podbiła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na domowe leczo!

Zobacz też:

Przepis na sos mango curry

Przepis na domowe leczo

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu.
  • 2 cebule,
  • 200 g kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pomidory z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy większy garnek, do którego wrzucamy smalec. Następnie cebulę siekamy, a kiełbasę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy cebulę i kiełbasę na patelni ze smalcem przez około 7 minut.

Zobacz też:

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 3 minuty. W międzyczasie paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy ją do garnka. Smażymy całość 3 minuty, co chwilę mieszając.

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Nasze warzywa doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Następnie do całości dodajemy pomidory z puszki. Garnek przykrywamy przykrywką, zostawiając otwór. Gotujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotowe!