Przepis na racuchy z jabłkami

Jesień to idealna pora roku, aby w kuchni wykorzystywać jabłka. Świetnym daniem obiadowym bądź deserowym będą racuchy z jabłkami. Jak przygotować je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 jabłka,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej roślinny.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier wanilinowy, cukier oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy, aby suche składniki mogły się ze sobą połączyć. Następnie dodajemy jajka i mleko i mieszamy do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Zobacz też:
Jabłka dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy je w kosteczkę. Kawałki jabłek wrzucamy do ciasta i ponownie całość dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik jak u babci
Patelnię rozgrzewamy z olejem roślinnym. Ciasto wykładamy po 1 łyżce na patelni, formując z niego placek. Jedną stronę smażymy około 1,5 minuty na złocisty kolor, a następnie przez ten sam czas drugą stronę. Racuchy z jabłkami możemy podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.