Przepis na gofry - Piekniejsze.pl

Przepis na gofry

Gofry to idealny pomysł na szybki i pyszny deser. Dodatkowo jest prosty w wykonaniu. Jak przyrządzić gofry?
Przepis na gofry
Przepis na gofry, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jesień i zima to okres, podczas którego mamy większą ochotę na desery. Gofry to przysmak, który jest łatwy i szybki w wykonaniu. Przedstawiamy najlepszy przepis na chrupiące gofry. Jak je przyrządzić samodzielnie w domu?

Zobacz też:

Przepis na tartę z jabłkami

Przepis na gofry

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka.

Zobacz też:

Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy dużą miskę. Wsypujemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy szpatułką, aby suche składniki się ze sobą połączyły.

Zobacz też:

Przepis na ciasteczka jaglane

Następnie do miski dodajemy jajka, olej roślinny oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy za pomocą miksera, na wysokich obrotach. Gdy masa będzie gładka, ostawiamy ją na około 15 minut, aby ciasto mogło odpocząć.

Zobacz też:

Przepis na eklerki

Rozgrzewamy gofrownicę. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy gofry 3-3,5 minuty. Następnie odkładamy je i powtarzamy czynność, aż nie wykorzystamy całego ciasta. Gdy gofry będą gotowe możemy udekorować je ulubioną polewą, owocami i cukrem pudrem. Smacznego!