Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami! - Piekniejsze.pl

Truskawki na obiad? Przepis na knedle z truskawkami!

Truskawki z cukrem, z bitą śmietanką, dodawane do lodów lub koktajli.Jak wykorzystać truskawki do obiadu? Przepis na knedle z truskawkami!

Truskawki, to dla wielu osób synonim wakacji. W okresie letnim używamy ich do śniadań, deserów i podwieczorków. Rzadko jednak zdarza się, abyśmy przygotowywali z nich dania główne! Przychodzimy, więc z przepisem na wyjatkowo smaczne danie obiadowe w wersji letniej – kndel z truskawkami!

Składniki

  • cukier wanilinowy – 1 opakowanie
  • ziemniaki – 1 kg
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka
  • jajka – 2
  • truskawki – 400 g
  • masło – 3 łyżeczki
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – szczypta

Przygotowanie 

Obierz i ugotuj ziemniaki. Rozbij je i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do nich mąkę i jajka i wyrób gładkie ciasto. Umyj truskawki. Przygotowane ciasto podziel na porcje i spłaszcz. Połóż na nie truskawki i dokładnie zlep. Do wrzącej wody delikatnie wrzuć knedle i gotuj około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Delikatnie wyjmij je na talerz, polej rozropionym masłem, posyp cukrem i cukrem wanilinowym.

Smacznego!

Zobacz też: Obiad w 15 minut? Risotto ze szpinakiem i zielonym groszkiem