Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Domowe ciasta, które samodzielnie przygotowujemy to najlepszy pomysł na deser bądź podwieczorek przy herbacie. Przedstawiamy przepis na delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto ”malinowa chmurka”.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Składniki:
Galaretka
- 1 litr wody,
- 3 galaretki malinowe,
- 500 g mrożonych malin.
Ciasto kruche
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 op. cukru wanilinowego.
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 3 żółtka.
Beza
- 3 białka,
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- płatki migdałów,
Krem
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250 g mascarpone,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na sam początek przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy litr wody, do którego wsypujemy opakowania galaretek. Mieszamy dokładnie, aż całość się dokładnie rozpuści, a następnie dorzucamy do galaretki maliny. Odstawiamy na bok, aby galaretka mogła lekko się ścinać.
W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicy mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy do tego zimne masło i całość szatkujemy za pomocą noża. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy 1 żółtko i całość ugniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zobacz też:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, dokładnie miksując. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.
Ciasto na bezę przekładamy do formy i posypujemy wierzch migdałami. Pieczemy ciasto przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie bezę wyjmujemy i odstawiamy ją do ostygnięcia.
Zobacz też:
Formę, w której piekliśmy bezę ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki. Widelcem robimy na nim dziurki i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 15 minut.
Gdy kruche ciasto ostygnie, wykładamy na nie galaretkę z malinami. W międzyczasie robimy krem. Zimną śmietankę i mascarpone ubijamy w mikserze wraz z cukrem pudrem, przez 3 minuty. Następnie wkładamy go na galaretkę, a na wierzch układamy bezę. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gotowe!