Przepis na ciasto ''malinowa chmurka'' - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”

Domowe ciasta to idealne słodkości na deser bądź podwieczorek z herbatką. Jak wykonać ''malinową chmurkę''?
Przepis na ciasto ''malinowa chmurka''
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Domowe ciasta, które samodzielnie przygotowujemy to najlepszy pomysł na deser bądź podwieczorek przy herbacie. Przedstawiamy przepis na delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto ”malinowa chmurka”.

Zobacz też:

Przepis na eklerki

Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”

Składniki:

Galaretka

  • 1 litr wody,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 500 g mrożonych malin.

Ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 op. cukru wanilinowego.
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka.

Beza

  • 3 białka,
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • płatki migdałów,

Krem

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.

Zobacz też:

Przepis na tiramisu

Przygotowanie:

Na sam początek przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy litr wody, do którego wsypujemy opakowania galaretek. Mieszamy dokładnie, aż całość się dokładnie rozpuści, a następnie dorzucamy do galaretki maliny. Odstawiamy na bok, aby galaretka mogła lekko się ścinać.

W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicy mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy do tego zimne masło i całość szatkujemy za pomocą noża. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy 1 żółtko i całość ugniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Zobacz też:

Przepis na ciasto kokosowe

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Zaczynamy przygotowywać bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru, dokładnie miksując. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.

Ciasto na bezę przekładamy do formy i posypujemy wierzch migdałami. Pieczemy ciasto przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie bezę wyjmujemy i odstawiamy ją do ostygnięcia.

Zobacz też:

Przepis na ciasto czekoladowe

Formę, w której piekliśmy bezę ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki. Widelcem robimy na nim dziurki i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 15 minut.

Gdy kruche ciasto ostygnie, wykładamy na nie galaretkę z malinami. W międzyczasie robimy krem. Zimną śmietankę i mascarpone ubijamy w mikserze wraz z cukrem pudrem, przez 3 minuty. Następnie wkładamy go na galaretkę, a na wierzch układamy bezę. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Gotowe!