Jadalne kwiaty do dekoracji dań
Organizujesz w najbliższym czasie komunie, grilla, garden party lub po prostu koleżeńskie spotkanie i zastanawiasz się jak pięknie udekorować potrawy? Podpowiadamy: jadalne kwiaty!
Zapewne wiesz, że smak i aromat serwowanych potraw są niezwykle ważne, jednak nie zapominaj o ich stronie wizualnej!
Sprawdź, jakie kwiaty możesz wykorzystać do dekoracji koktajli, przystawek, dań i deserów.
Jadalne kwiaty dodają potrawom nie tylko piękny wygląd, smak, ale również niektóre z nich posiadają właściwości zdrowotne. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniają się do prawidłowej przyswajalności żelaza z pokarmu, zwiększają odporność organizmu oraz leczą choroby skórne!
Oto propozycje najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych do dekoracji potraw:
- goździki
- bratki
- nasturcja
- róża
- lawenda
- fiołek
- hibiskus
- czarny bez
Pamiętaj, aby wybierać kwiaty, które rosną daleko od dróg i miejsc zanieczyszczonych. Jeśli posiadasz je w swoim ogrodzie, wówczas masz pewność, że nie zostały one spryskane chemikaliami.
Po ich zerwaniu, umyj je pod strumieniem wody!
Zobacz też: Przepis na zupę krem ze szparagów