Jadalne kwiaty do dekoracji dań - Piekniejsze.pl

Jadalne kwiaty do dekoracji dań

Chcesz pięknie udekorować dania i desery? Wykorzystaj do tego jadalne kwiaty!

Organizujesz w najbliższym czasie komunie, grilla, garden party lub po prostu koleżeńskie spotkanie i zastanawiasz się jak pięknie udekorować potrawy? Podpowiadamy: jadalne kwiaty!

Zapewne wiesz, że smak i aromat serwowanych potraw są niezwykle ważne, jednak nie zapominaj o ich stronie wizualnej!

Sprawdź, jakie kwiaty możesz wykorzystać do dekoracji koktajli, przystawek, dań i deserów.

Jadalne kwiaty dodają potrawom nie tylko piękny wygląd, smak, ale również niektóre z nich posiadają właściwości zdrowotne. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniają się do prawidłowej przyswajalności żelaza z pokarmu, zwiększają odporność organizmu oraz leczą choroby skórne!

Oto propozycje najpopularniejszych kwiatów wykorzystywanych do dekoracji potraw:

  • goździki
  • bratki
  • nasturcja
  • róża
  • lawenda
  • fiołek
  • hibiskus
  • czarny bez

Pamiętaj, aby wybierać kwiaty, które rosną daleko od dróg i miejsc zanieczyszczonych. Jeśli posiadasz je w swoim ogrodzie, wówczas masz pewność, że nie zostały one spryskane chemikaliami.

Po ich zerwaniu, umyj je pod strumieniem wody!

Zobacz też: Przepis na zupę krem ze szparagów