Sorbet cytrynowy – przepis idealny na upalne dni

Upalne, letnie dni to spore obciążenie nawet dla osób lubiących ciepło. Warto pamiętać o spożywaniu wtedy dużej ilości wody, tak aby nawadniać organizm, Dodatkowo możemy próbować ochładza się za pomocą lemoniad lub owocowych sorbetów.
Zobacz też:
Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis
Dziś przedstawiamy przepis na sorbet cytrynowy, który nie tylko ochłodzi organizm i przywróci ukojenie w upalny dzień. Dodatkowo jest to świetne źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność przed infekcjami.
Zobacz też:
Produkty z największą ilością witaminy C
Przepis na sorbet cytrynowy
Składniki:
- 200 g cukru,
- 200 ml wody,
- 4 szt cytryn.
Przygotowanie:
W zrobienie pysznego sorbetu cytrynowego nie trzeba włożyć dużo pracy. Na początek do garnka wlewamy wodę oraz wsypujemy cukier. Następnie kładziemy go na kuchenkę i gotujemy tak długo, aż całkowicie cukier rozpuści się w wodzie. Z jednej cytryny ścieramy skórkę na tarce i wsypujemy do garnuszka, wciąż podgotowując.
Następnie wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do wcześniej przygotowanej cieczy. Dokładnie mieszamy. Następnie wszystko przelewamy do pojemniczka i umieszczamy je w zamrażalce. Co 30 minut mieszamy je, aby nie powstały kryształki lodu. Po 6 godzinach mamy pyszny sorbet cytrynowy!
Dodatek 18+
Gdy wyjmiesz sorbet cytrynowy z zamrażalki, możesz po nałożeniu go do miseczek, oblać białym martini i wyłożyć na wierzch mięte. Świetnie podkreśli to smak lodów.