Przepis na przepyszną lasagne - Piekniejsze.pl

Przepis na przepyszną lasagne

Lasagne to przepyszna potrawa kuchni włoskiej. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na przepyszną lasagne
Przepis na przepyszną lasagne, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Lasagne jest tradycyjną potrawą kuchni włoskiej, jednak należy pamiętać, że danie jest łatwe i proste w przygotowaniu, dlatego każdy może je przygotować. Jak wykonać samodzielnie lasagne? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Przepis na przepyszną lasagne

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • sól,
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka ostra,
  • papryka słodka,
  • 12 płatów makaronu lasagne,
  • ulubiony tarty ser,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1/4 kostki masła,
  • 500 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa.

Zobacz też:

Przepis na słodkie pierogi z jagodami

Przygotowanie:

Na samym początku zabieramy się za przygotowanie sosu mięsnego. Cebulę siekamy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na patelni, którą rozgrzewamy za pomocą oliwy z oliwek.

Zobacz też:

Przepis na chlebek bananowy

Następnie do tego dorzucamy nasze mięso wieprzowo-wołowe. Rozdrabniamy je za pomocą łopatki i podsmażamy. Gdy nie będzie już surowych kawałków, mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano.

Zobacz też:

Przepis na soczystą sałatkę owocową

Następnie całość mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Dodajemy również łyżkę koncentratu pomidorowego i ponownie mieszamy. Zostawiamy sos na 15-20 minut, aby lekko pyrkał i dochodził. Co jakiś czas powinniśmy go przemieszać.

Zobacz też:

Przepis na domowego cheesburgera

W między czasie zabieramy się za przygotowanie sosu beszamelowego. Do garnuszka wkładamy masło, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy do niego 4 łyżki mąki i za pomocą trzepaczki całość mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Gdy mąka i masło połączą się w gęstą papkę, dolewamy stopniowo mleko i całość energicznie mieszamy. Gdy całe mleko zużyjemy doprawiamy beszamel pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Całość ponownie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Jego spód smarujemy sosem beszamelowym. Następnie 3 płaty lasagne wstawiamy na minutę do wrzącej wody (dzięki temu na pewno makaron będzie miękki po wyjęciu lasagne z piekarnika_ i wykładamy na warstwę beszamelu.

Zobacz też:

Przepis na idealny makaron cztery sery

Makaron przykrywamy warstwą sosu pomidorowo-mięsnego. Na niego wykładamy warstwę sosu beszamelowego oraz posypujemy serem. Następnie kolejna warstwa z makaronu, aż nie wykorzystamy wszystkich składników.

Zobacz też:

Przepis na zupę serową

Ważne, aby na samej górze znalazł się makaron grubo pokryty beszamelem oraz serem. Lasagne wstawiamy do piekarnika na 50 minut (200 stopni Celsjusza). Przez pierwsze 30 minut naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Na kolejne 20 minut warto zdjąć pokrywkę, aby lasagna mogła z góry się podpiec. Gotowe, smacznego!