Przepis na ciasto czekoladowe - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to idealny deser, który jest dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Sprawdź, jak je wykonać!
Przepis na ciasto czekoladowe
Przepis na ciasto czekoladowe, fot. pixabay.com

Ciasto czekoladowe jest deserem, który zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy słodkości. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem potrafi wywołać niesamowite poczucie pyszności i delikatności. Jak je wykonać?

Zobacz też:

Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis

Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 80 g masła,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zobacz też:

Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Przygotowanie:

W małym garnku roztapiamy masło oraz czekoladę, mieszając składniki ze sobą. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego mleko, całoś ponownie mieszając. W osobnej misce za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem.

Przygotowujemy drugą miskę, do której przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Następnie do mąki dodajemy jajka oraz masę czekoladową i ponownie miksujemy całość. Składniki powinny połączyć się w jednolitą masę.

Zobacz też:

Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?

Ciasto wlewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i ciasto pieczemy przez około 45 minut. Gdy wyjmiemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe!