Przepis na domowego cheesburgera - Piekniejsze.pl

Przepis na domowego cheesburgera

Cheesburger to pyszny fastfood, który warto wykonywać samodzielnie w domu. Jak to zrobić? Przedstawiamy najlepszy przepis.
Przepis na domowego cheesburgera
Przepis na domowego cheesburgera, fot. facebook.com/cookingwithnozi

Cheesburger to danie fastfoodowe, które warto przygotowywać samodzielnie w domu. Jesteśmy wtedy pewni składników, które dodajemy oraz kalorii, które spożywamy. Jak wykonać samodzielnie cheesburgera? Sprawdź najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na sos mango curry

Przepis na domowego cheesburgera

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 120-150 g mięsa mielonego z wołowiny,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 1 plastry sera cheddar,
  • listek sałaty,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 biała cebula,
  • ketchup,
  • musztarda.

Zobacz też:

Przepis na ciasto orzechowe

Przygotowanie:

Gdy mamy przed sobą mielone mięso wołowe dodajemy do niego pieprz i sól, a następnie za pomocą rąk mieszamy całość. Z mięsa formujemy kotleciki, tak aby przybrały wygląd niewielkiego owalu. Następnie kładziemy je na desce i lekko przyciskamy, aby kotlecik się spłaszczył.

Zobacz też:

Przepis na zdrowe pączki bez cukru

Następnie na patelni podsmażamy olej, na którym smażymy mięso. Każdą stronę smażymy około 3-5 minut. Następnie na ostatnią minutę na mięso wykładamy kawałek sera. Dzięki temu lekko się on roztopi.

Zobacz też:

Przepis na śledzia pod pierzynką

Po upieczeniu mięsa bułkę kroimy na połówki. Na jedną część półki wykładamy musztardę, a na drugą ketchup. następnie na spód bułki wykładamy kotlet z serem, na to wykładamy cebulę, ogórek i sałatę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki. Gotowe!