Przepis na łososia w sosie koperkowym - Piekniejsze.pl

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to idealne danie obiadowe, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Przepis na łososia w sosie koperkowym, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Łosoś w sosie koperkowym to idealny pomysł na danie obiadowe. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a w dodatku zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jak przygotować samodzielnie potrawę? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na ryż z jabłkami

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia,
  • łyżeczka prawdziwego masła,
  • po szczypcie świeżo mielonego pieprzu i soli,
  • 130 ml bulionu warzywnego,
  • 50 ml śmietanki 12%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • garść koperku,
  • łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki białego pieprzu,
  • szczypta kurkumy.

Zobacz też:

Przepis na chinkali

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy sos koperkowy. Do miseczki wlewamy śmietankę 12%, do której wsypujemy mąkę pszenną. Następnie za pomocą łyżki dokładnie mieszamy całość, aby śmietana połączyła się z mąką na gładką masę.

Zobacz też:

Przepis na ryż z jabłkami

Patelnię rozgrzewamy, a na nią wlewamy bulion warzywny. Następnie czekamy, aż całość się zagotuje. Bulion doprawiamy szczyptą kurkumy oraz 1/3 płaskiej łyżeczki soli i 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Zobacz też:

Przepis na penne all’arrabbiata

Do naszego bulionu wlewamy mąkę ze śmietaną, cały czas mieszając. Nim sos zacznie się gotować, skrapiamy go sokiem z cytryny. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy do niego posiekany koperek i gotujemy minutę. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Zobacz też:

Przepis na lasagne

Filet z łososia obieramy ze skórki. Następnie smażymy go na rozgrzanej patelni za pomocą oliwy z oliwek, około 2 minuty każdą ze stron. Filet polewamy sosem koperkowym i nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!