Przepis na lasagne z kurczakiem - Piekniejsze.pl

Przepis na lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem to delikatniejsza wersja klasycznej lasagne. Sprawdź szczegóły oraz najważniejsze informacje.
Przepis na lasagne z kurczakiem
Przepis na lasagne z kurczakiem, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Lasagne z kurczakiem to delikatniejsza wersja klasycznej lasagne. Swym smakiem potrafi zachwycić niejedno podniebień. Dodatkowo jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdź nasz najlepszy przepis na danie.

Zobacz też:

Prosty przepis na szybki obiad dla diabetyków (i nie tylko)

Przepis na lasagne z kurczakiem

Składniki:

Beszamel:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Farsz z kurczaka:

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub passaty,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 9 płatów lasagne,
  • 2 szklanki startego sera mozzarella lub innego sera do zapiekania,
  • świeża bazylia.

Zobacz też:

Przepis na zupę brokułową z cheddarem

Przygotowanie:

Na samym początku zaczynamy od przygotowania beszamelu. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

Zobacz też:

Przepis na najlepszą zupę jarzynową

Gotujemy całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nie zapominamy aby do sosu dodać gałkę muszkatołową, ponieważ to ona podbija smak idealnego beszamelu. Sos odstawiamy.

Następnie zabieramy się do przygotowania farszu z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy tak długo, aż wszystko stanie się szkliste.

Zobacz też:

Przepis na tartę z kurczakiem

Dodajemy kurczaka i smażymy, aż będzie całkowicie ugotowany. Dodajemy również przecier pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotujemy przez kilka minut, aż składniki się połączą. Odstawiamy.

Teraz należy rozgrzać piekarnik do 180°C. W naczyniu do zapiekania nakładamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie wkładamy warstwę płatów lasagne, na to warstwę sosu z kurczakiem, polewamy ją beszamelem, posypujemy serem i przykrywamy kolejną warstwą płatów.

Zobacz też:

Przepis na miękkie świąteczne pierniki

Powtarzamy warstwy, kończąc warstwą beszamelu i posypanym serem. Pieczemy lasagne w piekarniku przez około 20-40 minut, aż jej wierzch się zarumieni. Gdy wyjmiemy lasagne z piekarnika dekorujemy ją świeżą bazylią i odstawiamy na kilka minut przed podaniem.