Przepis na tartę z kurczakiem - Piekniejsze.pl

Przepis na tartę z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to idealne danie, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź!
Przepis na tartę z kurczakiem
Przepis na tartę z kurczakiem, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Tarta z kurczakiem to danie idealne na wyjątkowo szybki i prosty obiad. Jak wykonać danie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zachwycającą tartę z kurczakiem.

Zobacz też:

Przepis na naleśniki z farszem szpinakowym

Przepis na tartę z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 200 ml śmietany 30% lub 18% do gotowania,
  • 150 g startego sera (np. cheddar, gouda),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól, pieprz, inne przyprawy według gustu (np. papryka słodka, oregano),
  • świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami

Przygotowanie:

Na samym początku w miseczce mieszamy mąkę oraz sól. Dodajemy zimne masło i rozcieramy je palcami, aż powstanie konsystencja grubych okruszków. Dodajemy jajko i mieszamy, aż ciasto zacznie się łączyć. Dodajemy zimną wodę, aby ułatwić formowanie ciasta.

Zobacz też:

Prosty przepis na pyszną szarlotkę na ciepło!

Formujemy ciasto w płaski dysk, owijamy całość folią spożywczą i odkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy g solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Zobacz też:

Przepis na pyszną shakshuke

Smażymy całość, aż kurczak będzie gotowy. W misce mieszamy śmietanę, jajko i połowę startego sera. Dodajemy usmażonego kurczaka i całość porządnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Zobacz też:

Prosty przepis na pyszne zimowe babeczki!

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście rozkładamy równomiernie nadzienie. Posypujemy wierzch resztą sera. Pieczemy tak około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

Zobacz też:

Idealna sałatka śledziowa. Prosty przepis!

Przed podaniem dekorujemy całość świeżą bazylią lub pietruszką. Podajemy na ciepło jako główne danie. Smacznego!