Przepis na miękkie świąteczne pierniki
Miód i przyprawy korzenne - to sekret najpyszniejszych świątecznych pierników. Jak je zrobić, by nie łamały zębów?

Co będzie nam potrzebne?
- 500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
- 100 g prawdziwego masła
- 150 g naturalnego miodu
- 4 średnie jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru
Zobacz też: Przepis na kurczaka curry
Jak je zrobić?
- Roztop miód i masło na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
- Do miski daj jajka, roztrzep je i dodaj do nich miodu z masłem.
- Po wymieszaniu dodaj mąkę i przyprawy. Całość wyrób mikserem, bądź ręcznie.
- Gotową masę przykryj folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Gdy czas upłynie, wyjmij ciasto i nagrzej piekarnik do 170 stopni.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i weź kawałek ciasta.
- Po posypaniu go mąką, zacznij go wałkować.
- Wykrój dowolne wzory, np. kółka czy choinki.
- Czynność powtarzaj aż skończy się całe ciasto.
- Włóż do piekarnika i piecz od 20 do 25 minut.
- Gotowe pierniki możesz polać lukierem, przyozdobić i posypać dowolną słodką posypką.
Zobacz też: Prosty przepis na rozgrzewającą jesienną zupę