Przepis na miękkie świąteczne pierniki - Piekniejsze.pl

Przepis na miękkie świąteczne pierniki

Miód i przyprawy korzenne - to sekret najpyszniejszych świątecznych pierników. Jak je zrobić, by nie łamały zębów?
Przepis na miękkie świąteczne pierniki, fot. pixabay.com
Przepis na miękkie świąteczne pierniki, fot. pixabay.com

Co będzie nam potrzebne?

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
  • 100 g prawdziwego masła
  • 150 g naturalnego miodu
  • 4 średnie jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru

Zobacz też: Przepis na kurczaka curry

Jak je zrobić?

  1. Roztop miód i masło na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
  2. Do miski daj jajka, roztrzep je i dodaj do nich miodu z masłem.
  3. Po wymieszaniu dodaj mąkę i przyprawy. Całość wyrób mikserem, bądź ręcznie.
  4. Gotową masę przykryj folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  5. Gdy czas upłynie, wyjmij ciasto i nagrzej piekarnik do 170 stopni.
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i weź kawałek ciasta.
  7. Po posypaniu go mąką, zacznij go wałkować.
  8. Wykrój dowolne wzory, np. kółka czy choinki.
  9. Czynność powtarzaj aż skończy się całe ciasto.
  10. Włóż do piekarnika i piecz od 20 do 25 minut.
  11. Gotowe pierniki możesz polać lukierem, przyozdobić i posypać dowolną słodką posypką.

Zobacz też: Prosty przepis na rozgrzewającą jesienną zupę