Przepis na zupę brokułową z cheddarem
Pokochasz ten przepis!

Mroźna aura pogodowa za oknami sprawia, że szukamy rozmaitych sposobów na szybkie ogrzanie się. Jeśli szukasz dania, które szybko Cię rozgrzeje, a przy okazji jest zdrowe i odżywcze wypróbuj przepis na zupę brokułową z cheddarem!
Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa
Zupa brokułowa z cheddarem
Składniki
- posiekana cebula – 1 duża
- czosnek – 3 ząbki
- brokuły – 3 szt
- pokrojone w kostkę marchewki – 3 szt
- starty cheddar – 150 g
- kolorowy pieprz – 1 łyżka
- tymianek – 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa – szczypta
- musztarda – 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- liście laurowe – 2 szt
- śmietanka kremówka – 100 ml
- kefir – 10 łyżek
- warzywny bulion – 350 ml
- mąka – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- masło
Przygotowanie
Na patelni zeszklij cebulę i dodaj drobno pokrojony czosnek. Dodaj przyprawy oraz kawałek masła. Zalej śmietanką zmieszaną z mąką, kefirem oraz bulionem.
Dodaj pokrojone brokuły i marchewkę i gotuj aż zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Po zmięknięciu warzyw, wyjmij liście laurowe i zmiksuj całość osiągając konsystencję kremu. Dorzuć cheddar i wymieszaj.
Smacznego!
Zobacz też: Kremowa zupa z łososia