Przepis na zupę brokułową z cheddarem - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę brokułową z cheddarem

Pokochasz ten przepis!

Mroźna aura pogodowa za oknami sprawia, że szukamy rozmaitych sposobów na szybkie ogrzanie się. Jeśli szukasz dania, które szybko Cię rozgrzeje, a przy okazji jest zdrowe i odżywcze wypróbuj przepis na zupę brokułową z cheddarem!

Zobacz też: Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa

Zupa brokułowa z cheddarem

Składniki 

  • posiekana cebula – 1 duża
  • czosnek – 3 ząbki 
  • brokuły – 3 szt 
  • pokrojone w kostkę marchewki – 3 szt 
  • starty cheddar – 150 g
  • kolorowy pieprz – 1 łyżka 
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – szczypta 
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka 
  • liście laurowe – 2 szt 
  • śmietanka kremówka – 100 ml
  • kefir – 10 łyżek 
  • warzywny bulion – 350 ml
  • mąka – 1 łyżka 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka 
  • masło

Przygotowanie 

Na patelni zeszklij cebulę i dodaj drobno pokrojony czosnek. Dodaj przyprawy oraz kawałek masła. Zalej śmietanką zmieszaną z mąką, kefirem oraz bulionem. 

Dodaj pokrojone brokuły i marchewkę i gotuj aż zmiękną. Mieszaj od czasu do czasu. Po zmięknięciu warzyw, wyjmij liście laurowe i zmiksuj całość osiągając konsystencję kremu. Dorzuć cheddar i wymieszaj.

Smacznego!

Zobacz też: Kremowa zupa z łososia