Przepis na krokiety z grzybami - Piekniejsze.pl

Przepis na krokiety z grzybami

Krokiety z grzybami to idealne danie świąteczne i dodatek do barszczu. Sprawdź najlepszy przepis na ich wykonanie.
Przepis na krokiety z grzybami
Przepis na krokiety z grzybami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Krokiety z grzybami mogą być samodzielnym daniem obiadowym. Sprawdzą się jednak jako świetny dodatek do barszczu czerwonego, zwłaszcza w okresie świątecznym. Sprawdź najlepszy przepis na krokiety z grzybami.

Zobacz też:

Przepis na łazanki z kapustą

Przepis na krokiety z grzybami

Składniki:

  • 500 g grzybów,
  • 220 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 75 g bułki tartej,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 cebule,
  • 10 łyżek oleju.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny barszcz czerwony

Przygotowanie:

Na samym początku musimy przygotować naleśniki. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, a następnie dodajemy mleko oraz 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.

Zobacz też:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie lekko natłuszczonej patelni i usmażenie cienkich naleśników. Odstawiamy je na bok i rozpoczynamy przygotowanie farszu. Grzyby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą.

Zobacz też:

Przepis na zupę pomidorową z rosołu

Po około 10 minutach grzyby dokładnie odciskamy z zimnej wody i wsypujemy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut. Po tym czasie ponownie odsączamy je z wody i kroimy na drobne kawałki.

Zobacz też:

Przepis na pierniczkowe latte

Cebule obieramy i szatkujemy. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, doprawiamy solą, pierzem i smażymy przez ok 10 minut stale mieszając. Następnie na każdy placek naleśnikowy nakładamy farsz i zawijamy. Krokiety gotowe!