Przepis na pierogi z kapustą i grzybami - Piekniejsze.pl

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze pierogi z kapustą i grzybami.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Pierogi z kapustą i grzybami to z pewnością potrawa, która bardzo nam się z nimi kojarzy. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich samodzielne wykonanie.

Zobacz też:

Przepis na ciasto piernikowe

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty,
  • 50g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500g mąki pszennej,
  • 1 żółtko jajka,
  • gorąca, przegotowana woda.

Zobacz też:

Przepis na pierniczki

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie przepłukujemy i przekładamy do niedużego garnka. Następnie zalewamy je zimną wodą. Następnie zagotowujemy grzyby w osolonej wodzie. Następnie kroimy je na bardzo drobne kawałki.

Zobacz też:

Przepis na pierniczkowe latte

Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z soku. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie gotowa, odciskamy ją i drobno szatkujemy. Bierzemy teraz cebulkę, którą siekamy i podsmażamy na oleju.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny grzaniec

Do cebulki dodajemy kapustę i grzybki, które podsmażamy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy żółtko jajka. Następnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy gorącą, przegotowaną wodę, cięgle ubijając. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Kolejnym krokiem jest lepienie pierogów. Ciasto wałkujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrywamy z niego kółka. Na każdym okręgu umieszczamy farsz i zawijamy pieroga. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Gotowe!