Przepis na chaczapuri - Piekniejsze.pl

Przepis na chaczapuri

Chaczapuri to danie idealne na szybki i prosty obiad. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.
Przepis na chaczapuri
Przepis na chaczapuri, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Chaczapuri to tradycyjne, gruzińskie danie. Jest bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Jak wykonać danie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na gruzińskie chaczapuri.

Zobacz też:

Przepis na zupę szczawiową

Przepis na chaczapuri

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 10g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 100g masła,
  • 300g sera fety,
  • 2 jajka.

Zobacz też:

Przepis na marcepan

Przygotowanie:

Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy drożdże instant i mieszamy całość. Następnie dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy więcej wody lub mąki w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt suche.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ser oraz jajka. Po godzinie dzielimy ciasto na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt owalu.

Zobacz też:

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Na środek każdej części kładziemy 1/4 farszu. Zawijamy brzegi ciasta do środka, formując kształt łodzi. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Dodajemy masło i pozwalamy mu się rozpuścić. Umieszczamy chaczapuri na patelni i smażymy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.

Zobacz też:

Przepis na zapiekankę warzywną

Podajemy gorące, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół.