Przepis na zupę pomidorową z rosołu - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę pomidorową z rosołu

Jak przygotować zupę pomidorową z rosołu? Sprawdź nasz najlepszy i przetestowany przepis, który zawsze wychodzi!
Przepis na zupę pomidorową z rosołu
Przepis na zupę pomidorową z rosołu, fot. Redakcja piekniejsze.pl

Bardzo często zdarza się tak, że przygotowujemy duży garnek rosołu, ale na drugi dzień domownicy nie chcą jeść tej samej zupy. Z pomocą pochodzi przepis, na wykonanie z niego zupy pomidorowej! Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na pierniczkowe latte

Zupa pomidorowa z rosołu

Składniki:

  • opakowanie ulubionego makaronu (w naszym przypadku to makaron nitki),
  • 3 litry bulionu rosołowego [zobacz przepis na rosół: Przepis na rosół]
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • opakowanie śmietany 18% do zup
  • szczypta oregano (najlepiej 2-procentowego).

Zobacz też:

Przepis na makaron z TikToka

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy nasz ulubiony makaron w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie nasz bulion rosołowy ustawiamy na palnik i doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy lekko ogień.

Do miseczki przelewamy koncentrat pomidorowy ze słoiczka. Następnie do miseczki wlewamy 3 chochelki zagotowanego rosołu. Całość dokładnie mieszamy i dopiero, gdy koncentrat połączy się z odrobiną bulionu, przelewamy go do garnka. Ponownie całą zupę mieszamy.

Gdy zupa się zagotuje, naszą śmietanę również przelewamy do miseczki i ją również zalewamy 3 chochelkami bulionu. Całość mieszamy tak długo, aż śmietana połączy się z bulionem. Następnie całość wlewamy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy 5 minut. Następnie podajemy wraz z makaronem. Zupa pomidorowa z rosołu gotowa!