Przepis na świąteczny barszcz czerwony - Piekniejsze.pl

Przepis na świąteczny barszcz czerwony

Barszcz czerwony to tradycyjna polska zupa, którą warto przygotować samodzielnie. Przedstawiamy najlepszy przepis.
Przepis na świąteczny barszcz czerwony
Przepis na świąteczny barszcz czerwony, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Już za niedługo rozpoczną się długowyczekiwane Święta Bożego Narodzenia. To idealna pora, aby przygotować pyszny, aromatyczny i rozgrzewający barszcz czerwony. Przedstawiamy najlepszy przepis na świąteczny specjał.

Zobacz też:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 kg buraków ćwikłowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 suszone grzybki,
  • po łyżeczce majeranku,
  • cukru,
  • łyżka octu,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na ciasto piernikowe

Przygotowanie:

Na samym początku należy przygotować bulion np. drobiowy (zobacz: Przepis na rosół). Przecedzony bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego kilogram obranych i pokrojonych buraków.

Zobacz też:

Przepis na pierniczki

Następnie wrzucamy dwa ząbki czosnku, liść laurowy i 2 suszone grzyby. Następnie doprowadzamy zupę do zagotowania. Garnek przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i pozwalamy zupie pyrkać przez kolejną godzinę.

Zobacz też:

Przepis na świąteczny grzaniec

10 minut przed wyłączeniem barszczu doprawiamy go majerankiem, solą i pieprzem. Gdy barszcz zdejmiemy z ognia możemy dodać do niego łyżkę cukru i octu. Całość mieszamy i podajemy. Gotowe!