Przepis na świąteczny barszcz czerwony
Już za niedługo rozpoczną się długowyczekiwane Święta Bożego Narodzenia. To idealna pora, aby przygotować pyszny, aromatyczny i rozgrzewający barszcz czerwony. Przedstawiamy najlepszy przepis na świąteczny specjał.
Zobacz też:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na barszcz czerwony
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 kg buraków ćwikłowych,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 suszone grzybki,
- po łyżeczce majeranku,
- cukru,
- łyżka octu,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku należy przygotować bulion np. drobiowy (zobacz: Przepis na rosół). Przecedzony bulion przelewamy do garnka i dodajemy do niego kilogram obranych i pokrojonych buraków.
Zobacz też:
Następnie wrzucamy dwa ząbki czosnku, liść laurowy i 2 suszone grzyby. Następnie doprowadzamy zupę do zagotowania. Garnek przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i pozwalamy zupie pyrkać przez kolejną godzinę.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny grzaniec
10 minut przed wyłączeniem barszczu doprawiamy go majerankiem, solą i pieprzem. Gdy barszcz zdejmiemy z ognia możemy dodać do niego łyżkę cukru i octu. Całość mieszamy i podajemy. Gotowe!