Przepis na kopytka - Piekniejsze.pl

Przepis na kopytka

Kopytka to tradycyjne polskie kluski. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis na kopytka, które zrobisz szybko i w prosty sposób.
Przepis na kopytka
Przepis na kopytka, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kopytka to tradycyjne polskie kluski, które przyrządza się z ziemniaków, mąki i jaj. Swym smakiem potrafią urzec wiele podniebień. Jak je wykonać? Przedstawiamy najlepszy, szybki i prosty przepis na kopytka.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Przepis na kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mąki pszennej (możesz potrzebować nieco więcej),
  • 1 jajko,
  • sól do smaku,
  • 1 cebula,
  • 200 g boczku lub kiełbasy,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na domowe gnocchi z pesto

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy ziemniaki w mundurkach, a następnie ostudzamy je i obieramy. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy je widelcem na gładką masę.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Dodajemy jajko, sól i stopniowo również mąkę, mieszając wszystko razem. W zależności od wilgotności ziemniaków możemy potrzebować więcej mąki, aby ciasto było elastyczne i nieklejące się. Wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, aż będzie gładkie.

Zobacz też:

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Dzielimy ciasto na kilka części. Każdą część rozwałkowujemy na wałek o średnicy ok. 2 cm. Następnie kroimy wałek na mniejsze kawałki o długości ok. 1,5 cm, formując kształt kopytek.

Zobacz też:

Przepis na babkę wielkanocną

W międzyczasie zagotowujemy duży garnek z wodą i dodajemy do niej sól. Wrzucamy kopytka do wrzącej, osolonej wody partiami, aby nie skleiły się. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, oznacza to, że są ugotowane. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odcedzamy na sitku.

Zobacz też:

Przepis na bułeczki ziołowe

Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę. To samo robimy z boczkiem lub kiełbasą. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy boczek lub kiełbasę i smażymy, aż składniki będą dobrze wysmażone.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy kopytka z sosem. Gotowe, smacznego!