Przepis na kokosanki - Piekniejsze.pl

Przepis na kokosanki

Kokosanki to bardzo lekki, dobry oraz prosty i szybki w przygotowaniu deser. Jak go wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na kokosanki
Przepis na kokosanki, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kokosanki to bardzo lekki i dobry deser. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, ponieważ składa się jeynie z czterech składników. Jak wykonać kokosanki samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na sernik na zimno

Przepis na kokosanki

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

Zobacz też:

Przepis na soczystą sałatkę owocową

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce dokładnie mieszamy wiórki kokosowe z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy białka w osobnej misce.

Zobacz też:

Przepis na słodkie pierogi z jagodami

Dodajemy szczyptę soli do białek i ubijamy całość na sztywną pianę. W osobnej misce delikatnie mieszamy żółtka. Dodajemy żółtka do miski z wiórkami kokosowymi i cukrem i mieszamy wszystkie składniki.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

Powoli dodajemy ubitą pianę z białek, do miski z wiórkami i delikatnie mieszamy. Formujemy małe kulki z ciasta kokosowego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy kokosanki przez około 20 minut lub aż będą lekko zrumienione.

Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i pozostawiamy na blasze do ostygnięcia. Twoje kokosanki są gotowe! Smacznego!