Przepis na babkę wielkanocną
Babka to tradycyjne, słodkie ciasto drożdżowe, często podawane podczas wielkanocnych świąt. Jak wykonać deser samodzielnie, aby swym smakiem zachwycił wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na babkę wielkanocną!
Zobacz też:
Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!
Przepis na babkę wielkanocną
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży),
- 150 ml ciepłego mleka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 1 całe jajko,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- cukier puder do posypania.
Zobacz też:
Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną
Przygotowanie:
W misce mieszamy 25 g świeżych drożdży z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie.
Zobacz też:
W oddzielnej misce ubijamy żółtka z jajkiem, dodajemy rozpuszczone masło, ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny. Mieszamy całość, a następnie wlewamy mieszankę do wgłębienia w mące. Dodajemy aktywowane drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko do mieszanki mąki i jaj.
Mieszamy wszystko, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy formę do babki, smarując ją masłem i posypując bułką tartą.
Zobacz też:
Przepis na wiosenną maseczkę nawilżająco-odżywczą do twarzy
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do formy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy je i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!