Przepis na babkę wielkanocną - Piekniejsze.pl

Przepis na babkę wielkanocną

Babka to tradycyjne ciasto, często podawane podczas wielkanocnych świąt. Sprawdź nasz najlepszy przepis na babkę wielkanocną!
Przepis na babkę wielkanocną
Przepis na babkę wielkanocną, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Babka to tradycyjne, słodkie ciasto drożdżowe, często podawane podczas wielkanocnych świąt. Jak wykonać deser samodzielnie, aby swym smakiem zachwycił wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na babkę wielkanocną!

Zobacz też:

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży),
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • cukier puder do posypania.

Zobacz też:

Przepis na pieczonego łososia z ziołami i cytryną

Przygotowanie:

W misce mieszamy 25 g świeżych drożdży z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie.

Zobacz też:

Przepis na beziki

W oddzielnej misce ubijamy żółtka z jajkiem, dodajemy rozpuszczone masło, ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny. Mieszamy całość, a następnie wlewamy mieszankę do wgłębienia w mące. Dodajemy aktywowane drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko do mieszanki mąki i jaj.

Mieszamy wszystko, aż uzyskamy gładkie ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy formę do babki, smarując ją masłem i posypując bułką tartą.

Zobacz też:

Przepis na wiosenną maseczkę nawilżająco-odżywczą do twarzy

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do formy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby ciasto jeszcze trochę wyrosło. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy je i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!