Przepis na zupę jarzynową, jak u babci - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Zupa jarzynowa to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Jak samodzielnie ją wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na zupę jarzynową, jak u babci
Przepis na zupę jarzynową, jak u babci, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa jarzynowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę jarzynową.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 2-3 pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 1 mały kawałek korzenia pietruszki,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła lub oleju roślinnego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Zobacz też:

Przepis na wielkanocny żurek

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy duży garnek, w którym rozgrzewamy masło lub olej roślinny. Dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę.

Zobacz też:

Przepis na barszcz czerwony, jak u babci!

Dodajemy do garnka marchewkę, pietruszkę, seler i korzeń pietruszki. Smażymy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy bulion, liście laurowe, majeranek, tymianek i kumin.

Zobacz też:

Przepis na babkę wielkanocną

Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do garnka pokrojone ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zobacz też:

Przepis na beziki

Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco, posypując natką pietruszki.