Najbardziej problematyczna część ciała - Piekniejsze.pl

Najbardziej problematyczna część ciała

Najbardziej problematyczna część ciała
Najbardziej problematyczna część ciała, fot. pixabay

Bólu brzucha nie warto lekceważyć. Czasem to zwiastun drobnych dolegliwości, z którymi możesz się sama uporać, ale w niektórych przypadkach może oznaczać poważniejsze kłopoty ze zdrowiem.

 

Brzuch – po mózgu to jedna z najbardziej unerwionych części ciała. Dlatego niewłaściwe odżywianie, w tym nieustanne przejadanie się, kłopoty z emocjami i stres natychmiast odbijają się na żołądku. Wtedy już tylko krok do biegunek, zaparć, wzdęć, szybszego kurczenia się jelit i mięśni gładkich oraz ciągłego burczenia. To z kolei powoduje, że pokarm jest źle trawiony, długo zalega, wolniej się przemieszcza w jelitach, pojawiają się skurcze i… brzuch zaczyna boleć. Towarzyszy temu uczucie pełności, czasem zgaga i odbijanie się. Taka niestrawność po przejedzeniu powinna minąć samoistnie po kilku lub kilkunastu godzinach, w czasie których robimy oczywiście przerwę w jedzeniu!

Przy niestrawności mogą dokuczać:

Odbijanie
Podczas jedzenia i picia nieświadomie połykasz powietrze. Gdy nagromadzi się go zbyt dużo, wówczas żołądek się rozciąga. Organizm w obronie przed tym rozluźnia połączenie żołądka z przełykiem i “wyrzuca” powietrze w formie gazu, który ma domieszkę przetwarzanego jedzenia. Stąd często podczas odbijania czuć gorzki lub kwaśny zapach. Po odbiciu się powietrza najczęściej przychodzi uczucie ulgi, bo żołądek rozluźnia się.

Zgaga
Zarzucanie treści żołądka do przełyku zdarza się u każdego człowieka, nie tylko u chorych na refluks. Pojawia się wtedy uczucie palenia lub pieczenia. Ma na to wpływ kwaśny sok żołądkowy. Jeśli zgaga się powtarza, możesz sięgnąć po mleczko lub tabletki do ssania, które zawierają zobojętniające związki magnezu, glinu lub wapnia.

Czkawka
Pojawia się po przejedzeniu, wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu lub napojów gazowanych. Podrażniony wówczas zostaje układ nerwowy i przepona zaczyna się kurczyć. Takie rytmiczne skurcze to właśnie czkawka. Najczęściej ustępuje sama. Lecz jeśli męczy cię długo, pomóc może zatrzymanie powietrza w płucach, żucie kostki cukru lub suchej kromki chleba, albo szybkie wypicie na głębokim wdechu zimnej wody.

Zaparcia
Jeśli wypróżnienia zdarzają się rzadziej niż trzy razy w tygodniu, to znak, że organizm nie pracuje na pełnych obrotach. Oddawanie kału jest wówczas utrudnione, bo stolec twardnieje, nie przesuwa się i zalega w jelitach. Odczuwa się bolące parcie na zwieracz odbytu. Wtedy pomoże picie herbaty przeczyszczającej z senesu i zmiana diety na bogatą w błonnik, który będzie działać w przewodzie pokarmowym jak miotełka. Należy też pić dużo wody i wyeliminować z jadłospisu czekoladę, kluski, białe pieczywo, ziemniaki.

Biegunka
Ból brzucha wywołany podrażnieniem jelit może przyjąć groźne skutki w postaci luźnych i częstych wypróżnień wielokrotnie w ciągu dnia. Dzieje się tak, gdyż komórki wydzielają duże ilości płynu, a to rozluźnia kał. Najczęściej wynika to ze złego odżywiania się, infekcji bakteryjnych czy przeprowadzania głodówek. I jest to niebezpieczne, gdyż grozi odwodnieniem i utratą soli mineralnych z organizmu. Warto sięgnąć po probiotyki w kapsułkach lub saszetkach (do rozpuszczania w wodzie) i koniecznie trzeba dużo pić lub stosować preparaty nawadniające. Także zwracać uwagę na ilość oddawanego moczu, by nie doprowadzić do zatrucia nerek.

Kolka żółciowa
Po spożyciu tłustych potraw, do tego smażonych i ostro przyprawionych, może dojść do ataku kolki żółciowej. Najczęściej dzieje się to kilka godzin po jedzeniu, czyli w nocy. Objawia się bardzo silnym bólem w okolicy prawego łuku żebrowego lub powyżej pępka z promieniowaniem do tyłu lub pod prawą łopatkę. A dzieje się tak, ponieważ ściany pęcherzyka żółciowego kurczą się, by wydzielić więcej żółci i strawić tłuszcze. Ból może nieco złagodzić ciepły termofor i podanie leków rozkurczowych oraz przeciwbólowych. Dobrze jest też po takim ataku nieco się przegłodzić.

Problemy wątroby
Otyłość i częste przejadanie się może doprowadzić do stłuszczenia tego superważnego organu. Objawia się to najczęściej uciskiem pod prawym łukiem żebrowym, wzdęciami i odbijaniem się. Warto wtedy wprowadzić dietę lekkostrawną, zapomnieć o tłuszczach, alkoholu i słodyczach. Należy też zażywać witaminy z grupy B i roślinne leki wzmacniające i działające ochronnie na wątrobę.

Trzustka w kłopocie
W wyniku nieprzestrzegania diety i objadania się może dojść do przewlekłego zapalenia trzustki i zmniejszania wydzielania soków trawiennych. Pojawiają się wówczas: pełność po jedzeniu, wzdęcia, bóle, nudności i wymioty, a ból brzucha w okolicy lewego podżebrza nasila się właśnie po jedzeniu. Ratunkiem jest odpowiednia dieta, która umożliwi trawienie tłuszczów, białek i węglowodanów, oraz przestrzeganie zasady jedzenia niewielkich posiłków 4-5 razy dziennie.

Lepsza figura to lepsze trawienie

Jeśli jesteś otyła, narażasz się na niestrawności i choroby z tym związane. Nadwaga zwiększa ciśnienie wewnątrz brzucha, co kończy się zarzucaniem kwaśniej treści żołądkowej do przełyku, paleniem i pieczeniem. Schudnięcie nawet o kilka kilogramów może przynieść wyraźną ulgę i same korzyści dla zdrowia i twego samopoczucia.

 

Pomóż sobie
Unikaj jakiegokolwiek wysiłku przy wszelkich dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Aktywność jest wskazana tylko wtedy, gdy nie czujesz bólu. Stymuluje ona pozytywnie trawienie i prawidłowe przyswajanie pokarmów oraz zapobiega zaparciom.

Gdy dopadnie cię ból brzucha, ulgę może przynieść ciepła, rozluźniająca kąpiel lub letnie okłady. Poczujesz się lepiej również po delikatnym masażu okolic podbrzusza. Ciepło łagodzi dolegliwości i zmniejsza napięcie mięśni. Dodatkowo możesz ratować się, zażywając krople żołądkowe, pabialginę czy iberogast w kropelkach, lub popijając herbatki ziołowe z mięty, melisy, majeranku, rumianku, kopru, ziela dziurawca, korzenia goryczki czy arcydzięgla.

Zadbaj o dietę
Najgorsze jest fundowanie sobie samemu niestrawności? z przejedzenia, bo co za dużo, to niezdrowo. Lepiej tego nie rób i ograniczaj powoli ilość spożywanego jedzenia w trakcie każdego posiłku oraz jedz takie produkty, które łatwo ulegają trawieniu. Zrezygnuj z tłustych, smażonych i podsmażanych potraw, oraz wzdymających: kapusty, fasoli, grochu, bobu, rzodkiewki, a także z pełnotłustych produktów mlecznych. Ćwicz silną wolę i eliminuj słodycze. Bardzo długo zalegają w żołądku, a potem odkładają się w biodrach. Uważaj też na węglowodany ulegające fermentacji: rodzynki, sok jabłkowy, piwo, winogrona. Potrawy piecz w folii lub gotuj na parze. Pij dużo soków warzywnych i wody niegazowanej. Słodkie, gazowane napoje są niewskazane, bo zawierają sorbitol i fruktozę, które nasilają bóle brzucha. Po każdej niestrawności przeprowadź trzydniową kurację odciążającą układ trawienny. Jedz suchary, grysik na wodzie i pij gorzką herbatę, a potem powoli wprowadzaj lekkostrawne pokarmy np. wywary z jarzyn.

Czy wiesz, że…

 

… ból brzucha to najczęściej zgłaszana lekarzowi dolegliwość? Nie można jej lekceważyć. Może oznaczać zapalenie wyrostka czy atak woreczka żółciowego! Nawet “niewinne” bóle brzucha mogą sygnalizować rozwój poważnej choroby. Nie czekaj ? zrób specjalistyczne badania!

 

I nie bagatelizuj
Jeśli ból brzucha staje się twoim codziennym towarzyszem, koniecznie wybierz się do lekarza, najlepiej od razu do gastrologa. Nie należy lekceważyć nawracających wzdęć, odbijania się czy zgagi. Lekarz zleci odpowiednie badania krwi, moczu oraz USG jamy brzusznej, a być może i gastrofiberoskopię oraz kolonoskopię.

Tylko konie jedzą na stojąco…
Na właściwe trawienie ma również wpływ? postawa podczas posiłku. Jedz zawsze w pozycji siedzącej, bez pośpiechu. I nie popijaj nerwowo każdego kęsa, bo osłabiasz działanie kwasów żołądkowych i w ten sposób spowalniasz proces trawienia.

Wymagania brzucha

Aby trawienie przebiegało bez zakłóceń, muszą zostać spełnione trzy kolejne warunki:

  • Jedzenie przed połknięciem powinno być dobrze pogryzione i rozdrobnione.
  • Potem musi bez przeszkód “przepłynąć” przez przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube, aż do odbytu.
  • Aby to się stało, potrzeba właściwej ilości śliny w ustach oraz wydzielania się soków trawiennych.

 

Źródło: www.onet.pl

 

 

Na czasie

Brak danych.